Tomasz Jakubiak

Kucharz, restaurator, biznesmen, poniekąd też showman. Wiele wcieleń ma Tomasz Jakubiak. Na koncie ma kilka restauracji, książek, programów telewizyjnych i setki autorskich przepisów. A gotowania ciągle mu mało!

„Gotuję nałogowo, całe dnie. Moi sąsiedzi już mnie z tego powodu znienawidzili. Na początku się cieszyli, że mieszkają koło Jakubiaka i Jakubiak im robi kolacje. Obecnie zamykają drzwi na wszystkie zamki, żeby tylko Jakubiak nie przychodził, bo codziennie jest jedzenie do pierwszej w nocy”.

Jeden z ulubionych szefów kuchni Polaków jest ciągle w biegu. Jak nie gotuje w domu – dogląda w restauracji. Jak nie dogląda w restauracji – pisze. Jak nie pisze – wymyśla. Jak nie wymyśla – gotuje na planie „Jakubiak lokalnie” na kanale „Kuchnia+”. Słowem: nie jest łatwo.

„Nie mam takich dni, że leżę i nic nie robię. Czasami uda się zebrać do kupy dwa wolne dni i wtedy wsiadamy w samochód i jedziemy przed siebie. Poza tym cały czas jestem w biegu. Wydaje się, że to taka prosta robota. Ludzie nie rozumieją ile to trwa i ile kosztuje nerwów”.

O leku na wszelkie smutki, stres i nudę. O tym, jak powinna wyglądać wymarzona domowa kuchnia każdego kucharza. A także o tym, czego nie robić, żeby... nie wkurzać sąsiadów.

 

Ekipa
Rozmawiał:
Jakub Milszewski
Produkcja:
Marcin Ranuszkiewicz
Fotografie:
Tomasz Sagan
Kamery:
Jan Steifer
Make-up:
Dalia Kroplewska
Miejsce nagrania:
Molo Sopot
Zobacz więcej materiałów

Kliknij na materiał, aby zobaczyć jego zawartość.