Karol Okrasa

„Mam taką misję, aby zachować smak od zapomnienia”. I trzeba przyznać, że jak Karol Okrasa sobie coś postanowi, to mu się to udaje. Coraz więcej Polek i Polaków przypomina sobie o kuchni regionalnej, a wszystko to jego sprawka. W końcu nazwisko zobowiązuje!

„Boję się słowa «modne». Każda moda przemija, ma swój początek, szczyt i szybko znika. A ten nasz regionalizm to jest tożsamość, której powinniśmy bronić jak niepodległości. Powinniśmy dbać o kulinarną tożsamość, bo jeśli potraktujemy to jak modę to nam to przejdzie. A ja nie chciałbym, żeby ta choroba nam przechodziła”.

Tematem przewodnim naszej rozmowy była oczywiście kuchnia, ale w wielu odsłonach. Pojawiła się i tradycja, i nowoczesność, i przeszłość, i przyszłość. A, jak wiadomo, w gastronomii nie należy bać się połączeń! O tym, czym tak naprawdę jest smak, czego w życiu trzeba bronić i o kulinarnej świadomości ulubiony kucharz Polaków opowiedział Jackowi Góreckiemu.

Prawdziwemu kucharzowi do gotowania nie jest potrzebna kuchnia z prawdziwego zdarzenia – poradzi sobie wszędzie. Karol świetnie poradził sobie w „kuchni” stworzonej na potrzeby naszej sesji zdjęciowej, a efekty tej pracy są wyśmienite! Całą rozmowę z naszym gościem znajdziecie oczywiście na anywhere.pl a teraz krótki backstage z sesji zdjęciowej.

Przeczytaj więcej

Ten materiał filmowy powiązany jest z artykułem, który możesz przeczytać klikając na ikonkę poniżej.

Ekipa
Rozmawiał:
Jacek Górecki
Produkcja:
Marcin Ranuszkiewicz
Fotografie:
Monika Szałek
Kamery:
Rober Rawski
Make-up:
Anna Choppard’d
Miejsce nagrania:
Studio Skandal / Warszawa
Zobacz więcej materiałów

Kliknij na materiał, aby zobaczyć jego zawartość.