• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Królik, czyli zdrowa tradycja w restauracji Piwna 47 Food&Wine Bar

    2018-08-15
    W menu restauracji Piwna 47 Food&Wine Bar o każdej porze roku znaleźć możemy kulinarne inspiracje nawiązujące do aktualnie trwającego sezonu. Wśród letnich propozycji warto zwrócić uwagę na skok z królika – przepyszne i wartościowe mięso, które podane w należytej oprawie potrafi swoim smakiem zauroczyć nawet najbardziej wytrawnych smakoszy.

    Dietetycy nie mają wątpliwości, że mięso królika ma na nasze zdrowie wpływ dobroczynny. Wiąże się to z niskim poziomem cholesterolu przy jednoczesnej obecności wielu witamin i aminokwasów. Ze względu na swoje walory zdrowotne i lekkostrawność zalecane jest wszystkim, nawet niemowlętom.

    Przede wszystkim zaś, królik jest przysmakiem cenionym w polskiej i europejskiej kuchni od wieków. Rozkoszą dla podniebienia bywa szczególnie w mariażu z aromatycznymi warzywami. Marcin Faliszek, szef kuchni restauracji Piwna 47 Food&Wine Bar, zadbał o to, by lekkie i smakowite mięso doskonale sprawdziło się wśród letnich nowalijek, zaczerpniętych z zielonego bogactwa regionu Kaszub. I tak duszonemu skokowi (królicza nóżka) z dodatkiem białego wina towarzyszy sos pietruszkowy z bobem i gnocchi marchewkowym. Tak przyrządzone danie stanowi idealną letnią alternatywę dla potraw z cięższymi mięsami.

    Degustację wyśmienitego królika umili nam wino z bogatej restauracyjnej karty. A po tak lekkim i wartościowym posiłku z pewnością będziemy jeszcze w stanie skusić się na deser.

    Bon appetit!

    Galeria
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Przeczytaj również
    Reklama
    reklama Anywhere