• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Turecka uczta

    2018-03-29
    Kuchnia turecka charakteryzuje się zastosowaniem różnorodnych przypraw oraz powracaniem do tradycji. Jest to kuchnia, która swoje podstawy zawdzięcza wyjątkowo silnym wpływom kuchni Imperium Osmańskiego z różnych jego rejonów. Bogactwo aromatów i składników jest ogromne i każdy jest w stanie znaleźć w tej kuchni coś dla siebie. Najlepiej w tym celu udać się na lokalny bazar lub do knajpy serwującej lokalne potrawy. Warto udać się także do mniejszych wiosek i miasteczek, w których poznamy prawdziwą turecką gościnność.

    Turcja to państwo na pograniczu dwóch kontynentów, pomost pomiędzy Wschodem a Zachodem. Podobnie jak byłe Imperium Osmańskie łączy dwa światy, turecka kuchnia łączy smaki. Kuchnia osmańska, której kolebką była kuchnia Pałacu Topkapi – siedziby sułtanów osmańskich, w której pracowali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej, dała początek wielu ze współczesnych dań tureckich.

    Kuchnia turecka – po pierwsze: kebab

    Legenda głosi, że kebab wynaleźli perscy żołnierze, piekąc nad ogniem nadziane na miecze mięso. Jego odmian i rodzajów jest mnóstwo. Jest to danie, które można spotkać zarówno w ulicznych barach, jak i w eleganckich restauracjach. Oczywiście bazą potrawy jest jagnięcina lub baranina pieczona tradycyjnie na pionowym ruszcie – döner kebab lub na zwykłym, poziomym. Mięso często też nadziewa się na patyczki, opieka i serwuje z warzywami w postaci szaszłyków. Faktem jest, że najbardziej znana odmiana kebabu – obracanego na pionowym grillu dönera powstała w tureckiej Bursie w drugiej połowie XIX wieku. Chociaż zazwyczaj słowo „kebab” w Polsce kojarzymy z mięsnym przysmakiem podawanym w bułce, w Turcji określenie to odnosi się do wszelkiego rodzaju grillowanego mięsa podawanego na talerzu z rozmaitymi dodatkami.

    shish-kebab

    Najsłodsza kuchnia świata?

    Słodycze i desery to oddzielny rozdział kuchni tureckiej. Wypieki i wyroby cukiernicze przyrządzane na Bliskim Wschodzie są niewiarygodnie słodkie, a za sprawą dodawanego do nich miodu i karmelu dosłownie rozpływają się w ustach. Turcy są świetnymi cukiernikami, a przygotowywane przez nich desery to prawdziwa uczta dla podniebienia.

    Najpopularniejszym tureckim smakołykiem jest oczywiście chałwa sezamowa znana na całych Bałkanach oraz w zachodniej Azji. W krajach europejskich dostępna jest na sklepowych półkach zazwyczaj w kilku smakach z różnymi dodatkami. W Turcji najlepszą chałwę kupimy na wagę, a ich miłośnikom szczególnie do gustu powinna przypaść ta o smaku pistacjowym lub z orzechami czy bakaliami. Ciekawą i dosyć nietypową odmianą chałwy jest pismaniye – delikatny i puszysty smakołyk, wyglądający jak kłębuszki waty cukrowej z dodatkiem ekstraktu waniliowego, wytwarzany z cukru i mąki pszennej.

    Ponadto, tak jak przystało na kuchnię z wpływami bałkańskimi i arabskimi, pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava. Przygotowywana jest na bazie ciasta podobnego do francuskiego, jednak jest to najczęściej turecka yufka lub pochodzące z Grecji ciasto filo. Cieniutkie ciasto przekładane jest warstwami miodu z drobno zmielonymi pistacjami, migdałami lub orzechami z wierzchu i polane słodkim syropem albo lukrem. Innym przysmakiem obficie nasączonym słodkim syropem jest tulumba. Ponadto kandyzuje się w nim owoce, np. małe jabłuszka oraz figi. Znane są także kolorowe pudrowe galaretki rachatłukum, znane też jako lokum, których pełno jest na tureckich straganach. Zrobione są ze skrobi ziemniaczanej i cukru, zazwyczaj z dodatkami orzechów, owoców, wiórków kokosowych, rodzynków lub daktyli.

    Kuchnia turecka – doskonała dla wegetarian

    Wieprzowina, pokarmowe tabu muzułmanów, pod żadnym pozorem nie może wejść w skład tureckiej diety. Korzystne warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu, a także dostęp do trzech mórz sprawiły, że Turcja obfituje w najróżniejsze warzywa i rośliny strączkowe. Bogactwo warzyw tureckiej ziemi przekłada się na dania, w których warzywa są głównym komponentem.

    Hitem tutejszych specjałów jest kabaczek i bakłażan. Liczba dań, których stanowią podstawowy składnik, jest niewiarygodna. Znaną i pyszną potrawą z bakłażanów jest imam bayildi. Składa się ona ze smażonych bakłażanów nadziewanych czosnkiem, cebulą i pomidorami, opcjonalnie z dodatkiem baraniny. Całość zalewana jest zimnym jogurtem.

    Wysoko cenione w kuchni tureckiej są też dania rybne. Jeśli już mamy ochotę na makrelę, turbota czy tuńczyka, powinniśmy wiedzieć, że najlepiej smakują na wybrzeżu, a do wyboru mamy aż trzy: Śródziemne, Egejskie czy Morza Czarnego. W Turcji, podobnie jak w wielu innych krajach, występuje regionalizm. Każdy region, prowincja czy miasto charakteryzują się innym sposobem przygotowania i podania tradycyjnych potraw. Różnica ta polega głównie na stosowanych przyprawach i dodatkach. Im bliżej granicy z Syrią, tym potrawy są ostrzejsze. Mieszkańcy stolicy oraz Stambułu raczej unikają pikantnych przypraw.

    W Turcji da się przez to z łatwością przeżyć bez mięsa i można przy tym świetnie się najeść, co czyni turecką kuchnię przyjazną dla wegetarian. Co więcej, w kuchni tureckiej wcale nie dominują potrawy z mięsa.

    Wbrew tej złożoności i licznych, mieszających się ze sobą kuchniach, dania tureckie nie są bardzo skomplikowane. Bazują raczej na prostych połączeniach smaków i składnikach dobrej jakości.

    Aby spróbować kuchni tureckiej, wybierz się z Wezyr Coral Holidays na wakacje. Wyloty w każdą środę od 20 czerwca 2018.

    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere