REKLAMA
Anywhere logo

Wykwintna para u Gdańskiego Bowke

2017-09-10
...
Foodpairing to coraz popularniejszy trend kulinarny, polegający na komponowaniu smaku poprzez staranne, często nietypowe dobieranie składników dania oraz napoju, który idealnie podkreśli jego walory smakowe. Restauracja Gdański Bowke proponuje swoim gościom ciekawe połączenie, które można nazwać kombinacją… kaszubsko-judejską.

bowke_12

Najnowsza pozycja w menu, przygotowana przez szefa kuchni Marcina Faliszka, to comber z sarny w sosie z czarnego bzu, podany z kasztanami i pietruszką w mięcie. Danie łączy w sobie najwyższej jakości produkty z regionu Kaszub, które w niebanalnym zestawieniu gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

Tak wykwintnie podaną dziczyznę warto skojarzyć z wyśmienitym izraelskim winem Clos de Gat Har’el, typu cabernet sauvignon. Winnica Judean Hills (Wzgórza Judei), z której pochodzi trunek, zaliczana jest do ścisłej czołówki w tym słynącym z winnych tradycji regionie.

- Aromat tego wina można określić jako cudowną nutę czerwonej porzeczki - opisuje Przemysław Bogdański, sommelier restauracji Gdański Bowke. – Wino jest wprost urzekające - aksamitne, w pełni dojrzałe i soczyste, z nutą słodyczy. W połączeniu z proponowanym przez nas daniem sprawdzi się znakomicie.

REKLAMA
REKLAMA