• Oferta
  • O nas
  • Partnerzy
  • Anywhere

    Wachlarz piwnych smaków w browarze PG4

    2017-09-03
    Browar PG4 to nowy punkt na mapie polskich minibrowarów, oferujących własne piwo, uwarzone metodami rzemieślniczymi. W gdańskim lokalu, działającym przy Craft Beer Central Hotel Gdansk, czekają na nas wyśmienite trunki w różnych stylach – nie tylko złociste!

    deska-piwa

    Nazwa browaru to skrót od adresu Podwale Grodzkie 4. Pod tym adresem znajdziemy pięknie odrestaurowany budynek, sąsiadujący z dworcem Gdańsk Główny. Głównym piwowarem w browarze PG4 jest zamieszkały w Gdańsku Niemiec Johannes Herberg, który swoje wielkie doświadczenie zdobywał podczas pracy w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i w USA. Jakie piwne style nam proponuje?

    Pils to klasyczne piwo dolnej fermentacji o złotej barwie, wywodzące się z Czech. Smak słodowy połączony jest z wyraźnie zaznaczoną, ale delikatną i niezalegającą goryczką. Trunek urzeka swoim słodowym aromatem z nutami chmielowymi.

    W cieplejsze dni i wieczory wspaniałym pomysłem na orzeźwienie jest Witbier – belgijskie piwo pszeniczne górnej fermentacji, zwane często piwem białym, ze względu na mętną, jasnosłomkową, ew. jasnozłotą barwę. Wyczujemy w nim przyjemny cytrusowo-zbożowy smak z lekko kwaskowym finiszem. Aromat jest umiarkowanie słodki, z nutami miodu i wanilii, połączony cytrusowym zapachem i delikatną kolendrą.

    Stout to propozycja dla miłośników ciemnego piwa z wyrazistym charakterem. Ten charakterystyczny styl wywodzący się z Wysp Brytyjskich charakteryzuje się wytrawnym smakiem z wyczuwalną, umiarkowaną palonością i kwasowością, goryczką średnią do mocnej oraz czekoladowym finiszem. W aromacie wyczujemy nuty kawowe, czekoladowe i palonego jęczmienia.

    Odwiedzając browar PG4, warto też zapytać się obsługi o Piwo Sezonowe – w zależności od pory roku i pomysłu piwowarów, w menu okresowo znajdować się będą różne piwne style, pochodzące z całego świata. Obecnie w repertuarze lokalu są dwa dodatkowe rodzaje piw – Rauchbier (piwo wędzone) oraz Starogdańskie, oparte na dawnej recepturze, „odkopanej” w gdańskich archiwach browarniczych.

    Jest w czym wybierać!

    Galeria