• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Albania

    2016-07-27

    Nieodkryta przez turystów perełka Bałkanów. Oferuje wszystko, co interesuje turystę: piękne plaże i góry, ślady przeszłości i świetną kuchnię. Albańczycy są gościnni, życzliwi i przyjaźni, co tylko umili pobyt w tym tajemniczym jeszcze kraju.

     

    Kierunek: Riwiera Albańska

    Albania słynie z pięknych plaż. Wśród nich jest iście karaibska, zaliczana do 20 najpiękniejszych na całym świecie Ksamil. W pobliżu Dhermi znajduje się zaś Gjipe, znana z lazurowych wód, podwodnych jaskiń i skalistych wybrzeży. Na południu, nad Morzem Jońskim, niedaleko greckiej wyspy Korfu leży stolica riwiery – Saranda – piękny kurort z promenadą, licznymi restauracyjkami, barami i sklepami. Do zaoferowania głównie żwirowe plaże, ale znajdziemy tam też „Błękitne Oko” – jezioro z krystalicznie czystą wodą.

    Ciekawym miejscem jest wpisany na listę UNESCO kompleks archeologiczny w Butrini, a w nim zamek Lekuresi i liczne bunkry. Do zespołu zaliczana jest także stolica Albanii – Tirana. Tutaj znajduje się Narodowe Muzeum Historyczne, a na jego fasadzie mozaika symbolizująca miasto. W stolicy warto odwiedzić także meczet Ethem Beje, najważniejszy z muzułmańskich zabytków w kraju, aby wejść na wieżę zegarową i z 35 metrów obejrzeć panoramę miasta. Kolejnymi miejscami z listy UNESCO, do których trzeba zajrzeć, są Berat – „miasto tysiąca okien” oraz Gijirokastra – „miasto srebrnych dachów”. Aby zrozumieć skąd wzięły się te nazwy, trzeba zobaczyć je na własne oczy.

    Smacznego!

    Kuchnia albańska nie jest (jeszcze) tak słynna, jak włoska czy hiszpańska, nie oznacza jednak, że nie jest smaczna – w dużej mierze przypomina kuchnię grecką, coraz bardziej popularną wśród Polaków. Turyści, którzy zawitali do Albanii bardzo chwalą sobie byrki – pierogi z ciasta filo faszerowane fetą, szpinakiem i mięsem i koftę, czyli lokalny kebab podawany z chlebem. Wegetarianie z pewnością zasmakują w dolmie, czyli ryżu zawijanym w liściach winogron oraz forgese – paście z białego sera z oliwą z oliwek, przyprawami i warzywami. Jeśli chodzi o napoje, coś dla siebie znajdą smakosze kawy oraz napojów alkoholowych – ci koniecznie muszą spróbować raki, lokalnej wódki.

    Co na pamiątkę?

    Zdecydowanie najciekawszymi wyrobami lokalnymi są ręcznie robione, kolorowe wyroby wełniane, od ciuchów po kapcie, a nawet ręcznie tkane klimy.

     

    Z lotniska „Rzeszów-Jasionka” do Albanii można dostać się w środy – lotem czarterowym na grecką wyspę Korfu. Tam na pasażera czekać będzie autokar i transfer promem do jednego z albańskich portów.

     

     

    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere