• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Bułgaria

    2016-07-23
    Powodów, dla których warto zwiedzić Bułgarię, jest mnóstwo. Szerokie, piaszczyste plaże, ciepłe morze, niesamowity bałkański folklor oraz doskonała kuchnia to tylko ułamek.
     
    Co zobaczyć?

    Burgas to miasto usytuowane na półwyspie, otoczone z trzech stron jeziorami, przez co przyciąga tysiące urlopowiczów. Słynie ze źródeł mineralnych i popularnego uzdrowiska. Co roku odbywa się tu Festiwal Figur Piaskowych.

    Na bułgarskim wybrzeżu Morza Czarnego, 35 km od Burgas, znajdują się Złote Piaski. Klimat jest tu niemal śródziemnomorski, słońce nas nie zawiedzie a morze jest przyjemnie ciepłe. Aktywna strona miasta to liczne obiekty sportowe – korty tenisowe, boiska, tory czy pola do paintballa. Obowiązkowym punktem wieczoru jest natomiast główny deptak, przy którym znajdziemy mnóstwo pubów, restauracji i różnego rodzaju klubów.

    Konieczne trzeba odwiedzić Nessebar, zwłaszcza jego najstarszą część. Budynki, z kamiennymi parterami i drewnianymi piętrami, ustawione są tu bardzo gęsto, a dzielą je wąskie uliczki wyłożone brukiem. Wszechobecne są restauracje, knajpki, sklepiki i stragany, na których można kupić ciekawe pamiątki, a także ogrody, w których można nieco odpocząć.

    35 km od Burgas leży jedna z najstarszych miejscowości nad Morzem Czarnym – Sozopol z klimatycznym i malowniczym Starym Miastem. Dziś jest to kulturalna stolica kraju. Słynie z letnich koncertów, festiwalu Apollonia, wystaw i różnego rodzaju przedsięwzięć artystycznych.

    Warna słynie z Parku Nadmorskiego położonego bezpośrednio nad Wybrzeżem Zatoki, ale w pobliżu miasta. Miasto obfituje w liczne atrakcje, praktycznie dla każdego: delfinarium, planetarium, akwarium, terrarium, zoo, Aleję Astronautów i mnóstwo zabytków typowo historycznych.

    Czego spróbować?

    Klimat i różnorodność geograficzna zapewniają bogactwo świeżych warzyw, ziół i owoców. Dzięki temu bułgarskie jedzenie jest dość lekkie – zawiera duże ilości warzyw, a bogate sałatki są obowiązkowe przy daniu głównym.

    Będąc w Bułgarii warto spróbować zup, takich jak tarator, które można zjeść w wersji ciepłej lub zimnej. Oprócz nich na stołach króluje sirene – biały ser owczy, krowi lub bawoli oraz czubrica, przyprawa, która wyśmienicie smakuje w połączeniu z kołaczem. Niesamowita jest pita dobrudżańska, jagnięcina, trackie katmi – rodzaj naleśników, małże i zupa rybna oraz rakija, która podawana jest często jako aperitif, a także doskonałe wina

    Z lotniska „Rzeszów-Jasionka” do Bułgarii (Burgas) można dostać się lotem czarterowym we wtorki i piątki.

    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere