• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Polska stolica gęsiny

    2016-06-28

    Polska kuchnia ciągle przeżywa nawrót fascynacji gęsiną. Jej miłośnicy powinni zapamiętać nazwę Kołuda Wielka, bo to w tej wsi znajduje się krajowa stolica tego przysmaku.

     

    Jak nietrudno zauważyć, w Polsce od kilku lat trwa prawdziwy renesans mody na jedzenie gęsiny. Jej przyrządzanie to tradycja, która sięga do średniowiecza. Gęś już wtedy uznawana była za prawdziwy przysmak. Jako ciekawostkę można wspomnieć, że była popularna także wśród Żydów, bo jej tłuszcz jako jedyny uznawany był za koszerny. Polska zawsze była największym punktem hodowli tego ptactwa w całej Europie, zapatrywał się w nią cały Zachód. Zresztą podobnie jest dzisiaj, nasze gospodarstwa nadal nie mają sobie równych pod tym względem. Niestety, tylko mały procent trafia na polskie stoły. W pewnym momencie spożycie gęsiny na jednego Polaka wynosiło zaledwie gram na rok. Przez jakiś czas zapomniana, dzisiaj zyskuje na popularności między innymi za pomocą specjalnych szlaków kulinarnych. Możliwe, że dzięki staraniom całej armii osób, gęsina wróci na stałe do polskich jadłospisów.

    Które miejsce w Polsce można uznać za gęsią stolicę? Większość głosów twierdzi, że jest to wieś Kołuda Wielka, leżąca na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. To właśnie tam mieści się Ośrodek Badawczo-Hodowlany Gęsi, w którym opracowuje się najlepsze metody chowu chluby polskiego ptactwa. Dzięki odpowiednim warunkom, między innymi specjalnie dobranej paszy, kołudzka gęś stała się ceniona przez kucharzy w całym kraju. Jest ona dostępna także dla każdego, kto postanowi odwiedzić tę uroczo położoną wieś. Wystarczy tylko wejść do budynku Instytutu i skorzystać z jego sklepiku, w którym znajduje się wszystko, co związane jest z gęsiną. Gęsi stały się tak istotne dla miejscowości, że pojawiła się w niej pamiątkowa kamienna tablica poświęcona tym ptakom. Dwukrotnie odbył się tam także dedykowany im festiwal. Zresztą gęsi to nie jedyne zwierzęta hodowane w tej okolicy, bardzo duży nacisk kładzie się tam także na owce i barany, a sery wytwarzane z ich mleka także należą do najlepszych w całym kraju. Jeśli będziecie w okolicy, to koniecznie odwiedźcie Kołudę Wielką. Sprawicie sobie wielką przyjemność, a przy okazji przyczynicie się do szybszego propagowania jednej z najciekawszych polskich tradycji kulinarnych.

     

    tekst: Kajetan Kusina

    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Przeczytaj również
    Reklama
    reklama Anywhere