• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Kreta na lato

    2016-05-27
    Pełna kontrastów, niezwykle urokliwa, bardzo przyjazna. Kreta – królowa greckich wysp.

     

    Na południowym krańcu Morza Egejskiego leży jedno z najpiękniejszych i najbardziej obleganych przez turystów miejsc w Grecji. Właśnie na Krecie, w centrum minojskiej cywilizacji spotkały się różne kultury europejskie, łącząc się ze sobą. Nie ma nic dziwnego, że przyciąga podróżnych – krajobrazy, klimat i zabytki sprawiają, że jest to wyspa niesamowicie atrakcyjna.

    Co zobaczyć?

    kreta1Zarówno cała Grecja, jak i Kreta są kopalniami atrakcji dla wielbicieli krajobrazów oraz słynnych zabytków. Miasto Chania słynie z pięknych widoków na Białe Góry, których szczyty o każdej porze roku pokryte są śniegiem. Szczególną uwagę przyciąga dzielnica portowa z wenecką zabudową, z tzw. Portem Weneckim z XVI wieku. Z promenady rozciąga się widok na zatokę, nad którą góruje XVI-wieczna latarnia morska. Zobaczyć trzeba także najstarszą turecką budowlę na Krecie, a mianowicie Meczet Janczarów. Można tu wspaniale spędzić czas, spacerując pomiędzy ocalałymi fragmentami murów miejskich. Na terenie wykopalisk odkrywane są pozostałości starożytnej Kydonii. Miasto ma mnóstwo do zaoferowania – znajdziemy tutaj wiele kościołów, np. Agios Nikolaos, San Rocco, Agii Anargyri czy Agia Ekaterini; oraz meczetów (Paszy Hasana, Paszy Housseina), tureckie łaźnie, weneckie domy i doki. Ogromną atrakcją są także liczne muzea – Historyczne i Ludowe, Marynistyczne czy Archeolgiczne).

    Czego spróbować?

    Jest jeszcze jeden nieodłączny element letniego wypadu do Grecji, którego nie można pominąć – lokalna kuchnia, która uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych w Europie.

    greckie_jedzenieW tym przypadku kluczem do sukcesu nie są skomplikowane przepisy, a miejscowe produkty. Wykorzystuje się tu świeże owoce, warzywa, aromatyczne przyprawy oraz płynne złoto – oliwę z oliwek. Jej cenne witaminy i związki mineralne mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowy i promienny wygląd. Oliwa swój smak, aromat i zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wspaniałemu, idealnemu do rozwoju gajów oliwnych klimatowi. Na Krecie dodawana jest przede wszystkim do przepysznej, lekkiej sałatki, która składa się ze świeżych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, sera feta oraz oczywiście oliwek. Uzupełnieniem wielu potraw jest także tradycyjny sos tzatziki, przygotowywany z jogurtu, ogórka oraz czosnku.

    Grecy nie mogą obyć się bez obyć bez kawy. Na wzmocnienie pije się mocną i słodką kawę po grecku. Najlepszym trunkiem, idealnym do lekkich przekąsek jest Retsina – wino wytrawne o charakterystycznym aromacie i smaku. Warto wspomnieć, że słynący z gościny Kreteńczycy po posiłku zazwyczaj serwują turystom kieliszek tradycyjnej wódki – Rakiji. Podobno bardzo korzystnie wpływa ona na procesy przemiany materii, przyspieszając trawienie. Innym znanym alkoholem jest tzw. Ouzi, czyli wódka o smaku anyżowym.

    Greckie jedzenie typu fast-food nawiązuje w dużej mierze do Turcji. Gyros to po prostu grecka wersja kebabu – zapiekane na pionowym ruszcie płaty mięsa podaje się w chlebie pita, dodając do tego cebulę pomidory czy frytki, polewając wszystko sosem tzatziki. Aby szybko zaspokoić głód, warto skusić się na souvlaki, czyli szaszłyki z mięsa wieprzowego, w delikatniejszej wersji zastępowanego drobiem. Doskonale komponują się z horiatiki – sałatką grecką. Nie sposób pominąć oryginalnej i smacznej moussaki, zapiekanki składającej się z kilku warstw – na spód kładzie się plastry ziemniaków i bakłażana, następnie mięso mielone w sosie pomidorowym (czasami z kawałkami pomidorów), całość zalewa się beszamelem, który decyduje o wyjątkowości tej potrawy, i opcjonalnie posypuje startym żółtym serem.

    Smacznych i zdrowych potraw jest dużo więcej. W restauracjach możemy nie tylko spróbować przepysznej kuchni, ale także przekonać się o gościnności, która przejawia się na każdym rogu tej pięknej wyspy.

    Ze Szczecina na Kretę będzie można polecieć z biurami podróży Itaka i Grecos w każdą niedzielę, od 12 czerwca do 25 września.

     

    fot.: pixabay.com

    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere