• Współpraca
  • O nas
  • Polityka Prywatności
  • Reklama
    reklama Anywhere
    Anywhere .


    Gdynia – kulinarna strona miasta

    2016-04-30
    Gdynia to idealny przykład potwierdzający tezę, iż kulinaria to taki sam istotny element tożsamości miasta jak jego architektura czy historia. Pierwsze restauracje oraz karczmy powstawały w Gdyni jeszcze gdy ta była niewielką, rybacką wioską, aspirującą do miana miejscowości wypoczynkowej. Gdy w latach dwudziestych ubiegłego wieku rozpoczęto budowę portu, lokale gastronomiczne powstawały wraz z szybkim rozwojem miasta i chociaż najdłużej istniejący lokal w mieście powstał już po wojnie, same tradycje kulinarne sięgają kilka dekad wstecz.

     

    bialy_krolikJako miasto nadmorskie Gdynia posiada wielopokoleniowe tradycje rybackie, które przeniknęły silnie do tożsamości miasta i jego mieszkańców. Na hasło „świeża ryba” zdecydowana większość gdynian poda nam adres zabytkowej Hali Rybnej – przy ulicy Wójta Radtkego 36, w kompleksie Miejskich Hal Targowych, gdzie do wyboru mamy dziesiątki gatunków ryb bałtyckich, dalekomorskich oraz jeziornych. Sprzedawcy, jeśli o to poprosimy, zdradzą nam także najlepsze, sprawdzone przepisy i receptury ich przyrządzania. Świeża ryba w Gdyni to również możliwość zakupów prosto z kutra, wystarczy wstać o wschodzie słońca i przyjechać na orłowską bądź oksywską plażę, by zakupić rybę ze świeżego połowu, którego znaczna część trafi za dnia na stoły gdyńskich restauracji oraz ławy targowe wspomnianej już Hali Rybnej.

    Gdynia dzięki portowi morskiemu bywała często określana jako okno na świat, przez które wraz z rzadkimi i luksusowymi towarami od lat napływały do miasta światowe mody i pomysły. Obecnie w samym centrum miasta znajdziemy ponad 70 restauracji serwujących dania kuchni z pięciu kontynentów. Jeśli dodamy do tego modernistyczny rodowód miasta i wynikające z niego awangardowe podejście do architektury wnętrz, otrzymamy także liczną grupę lokali proponujących nowoczesną kuchnię na najwyższym europejskim poziomie.

    Przykładami, gdzie najlepszej jakości wzornictwo łączy się z wysokiej jakości kuchnią, są takie restauracje jak Biały Królik, Serio, Krew i Woda, Tłusta kaczka, Gård, Sztuczka, Główna Osoba czy Cyganeria. Na mapie kulinarnej Gdyni, w promieniu kilometra, znajdziemy co najmniej tuzin miejsc z autorską kuchnią – od tradycyjnej po nowatorską. Gdynia to miasto kojarzone z nowoczesnością, odwagą, niebojące się eksperymentów. Podobnie jest z propozycją menu kulinarnego niejednej gdyńskiej restauracji, w których serwowane dania sprawiają wrażenie kunsztownych mikro dzieł sztuki, a których jakości doświadczamy także smakiem oraz aromatem.

    szlak_kulinarny_gdyniaSzlak Kulinarny Centrum Gdyni to pomysł, aby promować miasto w bliskiej relacji z kuchnią, aby zachęcić do eksploracji miasta kierując się nie mapą, lecz zmysłem smaku i zapachu. W zwiedzaniu Gdyni w taki właśnie sposób pomoże każdemu strona internetowa z wyszukiwarką restauracji w dwóch językach, strona fanów na Facebooku oraz szereg wydarzeń organizowanych w ciągu roku, takich jak odbywający się cyklicznie Weekend Kulinarny, pokazy gotowania na żywo, warsztaty kulinarne dla dzieci i dla dorosłych. Gdyński Szlak Kulinarny powstał niespełna osiem lat temu i jest to pierwszy tego typu szlak w Polsce.

     

    www.kulinarnagdynia.pl

    Tekst: Witold Okun

    Galeria
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere
    Reklama
    reklama Anywhere