Kulinarna podróż z Andrzejem Polanem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

Każda pora roku niesie ze sobą inne smaki. Czasem zapominamy o tej prostej mądrości. Tymczasem gotowanie w zgodzie z rytmem natury jest dla nas nie tylko zdrowe, ale może też być fascynujące. Dlatego Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który lubi sięgać do źródeł, postanowił zabrać czytelników w niepowtarzalną podróż kulinarną po Polsce. Książka „Cztery pory roku na Polanie Smaków” w księgarniach już 30 listopada.

Gotowanie zgodnie z rytmem natury.

Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Królowało w niej to, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.

 

Książka podzielona jest na cztery segmenty: wiosnę, lato, jesień i zimę. Znajdują się w niej przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane – zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu m.in.: wiosenny bigos z boczkiem, jabłkami i grzanką, żyntycajka z grzankami i oscypkiem, ziemniaki z ogniska z gzikiem, czarną rzepą, szczypiorkiem i białą kiełbasą, zupa z sałaty masłowej, młodej marchewki i prażonej kukurydzy.

 

Andrzej Polan – nietuzinkowy szef kuchni, którego zmiłowanie do gotowania czyni mistrzem. Zakochany w tradycyjnych smakach kuchni polskiej, odkrywa ją dla swoich Gości na nowo, nowocześnie i po swojemu. Właściciel restauracji POLANA SMAKÓW, w której serwuje wyrafinowane dania rodzimej kuchni bazujące na prostych składnikach najwyższej jakości. Na talerzu cieszy go kolor, chociaż najważniejszy jest smak – najprostsze danie potrafi zmienić na niezwykłe, zapamiętywane przez Gości. Niezwykle charyzmatyczna osobowość telewizyjna, prowadzący program „Czy na pewno umiesz gotować?” oraz „Grillowej Polany” w CANAL+ KUCHNIA oraz kucharz w DZIEŃ DOBRY TVN. W programach do gotowania podchodzi w sposób autentyczny, przygotowując wszystko od podstaw na oczach widzów. Jak sam twierdzi zawsze na talerzu dla każdego podaje swoje serce, z czego jest naprawdę bardzo dumny. Autor bestsellerowych książek kulinarnych. Prywatnie miłośnik bliskich i dalekich podróży, odpoczywa najchętniej na łonie natury w towarzystwie Lolka – swojego psa rasy terier szkocki.

 

Wydawnictwo Słowne (dawniej Burda Książki)

 

Jesteśmy częścią koncernu medialnego Burda Media Polska i równocześnie jednym z liderów na polskim rynku wydawniczym. Od 20 lat nasze książki – wcześniej pod marką Burda Książki – trafiają do rąk kolejnych pokoleń czytelników. Oferujemy 1200 zróżnicowanych tytułów. W portfolio wydawnictwa znajdują się obecnie: literatura obyczajowa i romansowa (w ramach imprintu Słowne z uczuciem), kryminały i thrillery (w ramach imprintu Słowne mroczne), książki dla dzieci i młodzieży (w ramach imprintu Słowne młode),

literatura podróżnicza (pod marką National Geographic), a także biografie znanych postaci ze świata mediów, sztuki, sportu i poradniki. Nasi autorzy byli wielokrotnie nagradzani. Nela Mała Reporterka cztery lata z rzędu zdobyła Bestseller Empiku, zostając najmłodszą laureatką tej nagrody (w latach 2016-2019).

Reklama

#SHEkNEWs

AUTORSKIE KOSMETKI MACIEJA ZIENIA Marka Maciej Zień wprowadziła na rynek