Top 3 wegańskie przepisy na lato

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lekkie, wegańskie potrawy doskonale sprawdzają się w ciepłe dni. Wybierając dania bez produktów zwierzęcych nie tylko dbamy o zdrowie, ale też oszczędzamy zasoby naturalne, w tym wodę, której w wielu miejscach brakuje o tej porze roku. Dlatego jeśli lubimy mięso, ale troszczymy się o środowisko warto zastąpić mięso zwierzęce, mięsem roślinnym. Dzięki temu oszczędzamy m.in. wodę – do wyprodukowania kurczaka wegańskiego zużywa się o 99% mniej wody niż do wyprodukowania mięsa z kurczaka.

Lekka sałatka z domowym sosem

 Składniki na sałatkę:

90 g Kurczaka wegańskiego Heura 

60 g rukoli

1 awokado

1 burak

1 łyżka pestek dyni

30 g kiełków

90 g pieczarek

150 g ciecierzycy

1/2 cytryny

Składniki na sos:

50 ml oliwy z oliwek

70 ml wody

50 g mielonych migdałów

10 g soli

15 ml soku z cytryny

50 g ketchupu

Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.

Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.

Śródziemorsko-azjatycki stir fry 

180 g Kurczaka wegańskiego Heura

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 gałązka pietruszki

6-8 szparagów

100 ml sosu sojowego

30 g orzeszków ziemnych

400 g makaronu chińskiego

1 cukinia

1 łyżka sezamu

1 łodyga trawy cytrynowej

20 g drobno posiekanej kolendry

Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.

Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.

Kolorowe szaszłyki

 50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura

1 cebula

1 cukinia

4 małe ziemniaki

1 kolba kukurydzy

olej

sól gruboziarnista

rozmaryn

Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.

Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu. Gdy szaszłyki zbrązowieją, zdejmij je z patelni i podawaj na ciepło.

Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu. Gdy szaszłyki zbrązowieją, zdejmij je z rusztu i podawaj na ciepło.

Kurczak wegański klasyczny Heura (cena sugerowana 14,99 zł) i Kurczak wegański Heura kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.

Reklama

#SHEkNEWs

PARIS HILTON WYSZŁA ZA MĄŻ! Paris Hilton i Carter Reum