Przepisy idealne na piknik

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Za oknem coraz cieplej, co znaczy, że czas rozpocząć się sezon na pikniki! Na śniadanie/brunch warto jednak wybrać miejsce w cieniu, aby było nie tylko smacznie, przyjemnie, lecz także bezpiecznie. Co przygotować na taką podróż? Przygotowaliśmy kilka przepisów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Spring Rolls

Składniki:

papier ryżowy

1 marchewka

tofu/kurczak

kilka liści bazylii

dojrzałe mango

kasza bulgur

dwie łyżki masła orzechowego

sok z cytryny i pomarańczy

Ugotuj kaszę bulgur. Marchew i mango obierz i pokrój w cienkie paski. Przygotuj na patelni tofu/kurczaka według własnych upodobań smakowych. Po przestudzeniu kaszy, sięgnij po papier ryżowy. Pamiętaj, że jest on bardzo delikatny. Zwilż go do momentu, aż stanie się miękki i plastyczny. Na papier nałóż łyżkę kaszy, następnie poukładaj marchew wraz z mango i porozrzucaj kostki (nie)mięsa. Na samej górze ułóż dwa listki bazylii, następnie zwiń całość, jak w przypadku naleśników.

Nie zapomnij o przygotowaniu sosu. Do miseczki włóż 2 łyżki masła orzechowego, dodaj sok z całej pomarańczy i kilka kropel soku z cytryny. Dosyp szczyptę soli (chyba że masło orzechowe ma w składzie sól) oraz pieprzu. Wymieszaj do uzyskania lekko lejącej konsystencji. W razie potrzeby dodaj wody.

Tartaletki cytrynowe

Składniki:

ciasto francuskie

1,5 szklanka mleka

opakowanie budyniu waniliowego

cytryna

cukier

2 żółtka

Nastaw mleko (1 szklanka) do gotowania. Wykrój koła z ciasta francuskiego, a następnie wypełnij nim foremki. Wymieszaj budyń z pół szklanki mleka oraz 2 łyżkami cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlej do niego pozostałą ciecz i mieszaj do momentu zgęstnienia. Dodaj szczyptę cynamonu oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Do babeczek wlej nadzienie i piecz przez ok.25 minut w 200 stopniach.

Wiosenne bajgle z twarożkiem

Składniki:

2 (lub więcej) bajgle

twarożek naturalny bądź słonecznikowy

szczypiorek

2 rzodkiewki

świeży ogórek

roszponka

Przetnij bajgle na pół. Twarożek wymieszaj z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Posmaruj pieczywo. Pokrój rzodkiewkę i ogórek na cienkie plasterki, a następnie ułóż na kanapce, udekoruj roszponką.

Słodkie ciasteczka z jabłkiem

Składniki:

220 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

150 g zimnego masła

łyżeczka proszku do pieczenia

ekstrakt waniliowy

4 łyżki mleka (bądź napoju roślinnego)

2 jabłka

cynamon

Dodaj do miski mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy, pokrojone masło, proszek do pieczenia oraz mleko. Zagnieć do momentu dokładnego połączenia się składników. Owinięte w folię ciasto schowaj do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka na ósemki. Po godzinie wyjmij i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm (warto posypać wcześniej blat mąką). Weź szklankę i wykrój z ciasta kółka. Na połówce koła ułóż plasterek/dwa jabłka, posyp cynamonem, a następnie nakryj je drugą częścią ciasta. Postępuj tak z resztą składników, a następnie piecz ok. 25 minut w 180 stopniach.

Roślinne taco

Składniki:

opakowanie mini tortilli

wegańskie kabanosy (najlepiej z Dobrej Kalorii)

puszka fioletowej fasoli

ananas

liście kolendry

świeży ogórek

cebula

Pokrój drobno cebulę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone w kilkumilimetrowe kawałki kabanosy i fasolę. Przypraw kuminem, sosem sojowym, papryką wędzoną i pieprzem, smaż przez ok. 5 minut. Pokrój dojrzałego ananasa, a następnie go zblenduj na gładką masę. Przygotuj placki pszenne. Na każdy z nich wyłóż potrawkę. Następnie pokrój ogórka na bardzo cienkie plastry, które następnie położysz na tortilli. Polej wszystko sosem ananasowym i oprósz płatkami chili. Na koniec połóż listki kolendry i złóż placki w formę taco.

 

 

Reklama

NO SIGNAL

„Michał, powinieneś więcej mówić na Instagramie” – taką radę dostałem