Wybieraj pieczywo z dużą zawartością błonnika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pieczywo jest bardzom ważnym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Magnez, witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż te dostarczane w postaci suplementów, dlatego wybieraj dobre jakościowo produkty bazowe, jak pieczywo. Chleb razowy (z mąki z jednorazowego, grubego zmielenie ziarna – stąd nazwa) czyli pełnoziarnisty zawiera zdecydowanie więcej błonnika niż pieczywo białe – na powyższym przykładzie – prawie cztery razy więcej. Błonnik daje uczycie sytości a dodatkowo karmi nasze bakterie jelitowe. 

Chleb biały to mało wartościowy produkt, ubogi w witaminy, składniki mineralne i wyżej wspomniany błonnik. Mitem jest, że pieczywo białe jest odpowiednie dla dzieci ze względu na ich wrażliwy układ pokarmowy – naprawdę nie ma przciwwskazań, żeby dzieci jadły pełnoziarniste. Tak samo jest w przypadku osób z dolegliwościami czy chorobami żołądka.

Pieczywo po warzywach i owocach stanowi podstawę piramidy zdrowego odżywiania, dlatego wybieraj razowe z czystym składem – bez: hydroksypropylomethylocelulozy, gumy ksantanowej, gumy guar, substancji konserwujących, tłuszczów utwardzonych, miodu sztucznego.

Sprawdź porównanie pieczywa razowego TUTAJ

O pieczywie z ciasta mrożonego – czy trzeba się bać pieczywa z marketu? 

Przeczytaj TUTAJ

Reklama

Co nowego w zoo

Gdański Ogród Zoologiczny przez lata niezmiennie przyciąga uwagę zarówno turystów,