Art-bistro z duchem międzywojennej Polski

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sztuka, miejsce spotkań i wyjątkowych wydarzeń w połączeniu z unikalną kuchnią, a wszystko inspirowane okresem 20-lecia międzywojennego – w Warszawie została otwarta nowa restauracja „Światło”.

W ścisłym centrum, na rogu ulic Nowogrodzkiej i Kruczej, w starej kamienicy powstało art-bistro idealne dla aktywnych zawodowo, którzy chcą podczas pracy wpaść na szybki lunch, dla gości mających ochotę na kieliszek wina lub kawę, a także dla osób, które w spokojnej atmosferze pięknego wnętrza chcą spróbować dań z menu przygotowywanego przez szefa kuchni Grzegorza Dudka. 

– Centrum Warszawy pędzi non stop, tętni życiem, przecinają się tu drogi wielu osób z bardzo różnych światów. Chcemy, żeby dla wszystkich nasze bistro było miejscem, w którym warto się zatrzymać. Silna inspiracja okresem 20-lecia międzywojennego widoczna jest nie tylko w naszej kuchni, ale również w postrzeganiu ducha i umysłu. To czas różnorodnych światopoglądów, wielu nurtów filozoficznych, rozwoju psychologii i co szczególnie mi bliskie symbol odrodzenia i wiary w ludzkie możliwości. Chcę, żeby „Światło” było dla naszych gości nie tylko miejscem, gdzie smacznie zjedzą i spędzą cudowne chwile, ale również inspiracją do ciekawych przemyśleń, szansą na spotkanie wyjątkowych ludzi, obcowaniem ze sztuką, której twórców będziemy u nas gościć – mówi Maciej Kiepurski, właściciel restauracji.

art-bistro

Sercem restauracji jest kuchnia inspirowana okresem 20-lecia międzywojennego. Wielosmakowa, różnobarwna, łącząca polską tradycję z przepisami kuchni francuskiej, żydowskiej, niemieckiej, angielskiej czy rosyjskiej. Kuchnia eklektyczna, otwarta na wszelkie nowości, bogata w sezonowe składniki i wysokiej jakości produkty. W menu znajdziemy zarówno lekkie propozycje śniadaniowe jak waniliowa owsianka z domową konfiturą czy jajka po benedyktyńsku, rozgrzewający krem jabłkowo-porowy z imbirem i curry, dania dla miłośników mięsa, m.in. kaczka w cytrusach czy zrazy wołyńskie oraz propozycje dla wegan i wegetarian wśród nich kluski leniwe na musie z dyni lub udon z warzywami w stylu japońskim. Znakomite autorskie koktajle, nad których przygotowaniem pracuje zespół baristów i barmanów, mogą być świetnym dodatkiem do kolacji lub głównym punktem wieczoru.

„Światło” jest miejscem spotkań osób z wielu światów o rozmaitych poglądach i różnych doświadczeniach. Chcemy inspirować naszych gości sztuką. Gościć będziemy twórców różnych gatunków artystycznych, muzyków, pisarzy, malarzy i grafików. Już od dnia otwarcia na ścianach Światła można oglądać obrazy Urszuli Kamińskiej, artystki młodego pokolenia, malarki, graficzki i designerki, autorki znakomitego cyklu portretów „The People”, którym zachwycił się sam Richard Branson.

Przeczytaj również

Śląski tron

Kiedy po raz ostatni śląski klub zdobywał piłkarskie mistrzostwo Polski,

Nasze magazyny

Reklama

Follow on Twitter

Reklama

Reklama