Dlaczego warto jeść szparagi?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szparagi są bardzo nisko kaloryczne – 100g szparagów to tylko 20 kcal. Inulina zawarta w szparagach jest probiotykiem, która odżywia bakterie jelitowe i korzystnie wpływa na funkcjowanie układu pokarmowego. Szparagi są także źródłem kwasu foliowego i wapnia. Zielone szparagi mają najwięcej właściwości prozdrowotnych ze względu na chlorofil. Jedz szparagi z delikatną skórką – to pod nią znajduje się najwięcej cennych składników i koniecznie spróbuj ich na surowo!

Glutation w szparagach jest istotny w profilaktyce choroby Alzheimera, a także chorób nowotworowych. Oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność organizmu. 

Szparagi na pobudzenie libido 

Szparagi posiadają opinię silnego naturalnego afrodyzjaku z powodu zawartości fitoestrogenów – naturalnych hormonów roślinnych, które działają podobnie jak estrogen.   

Skład szparagów: woda (95%), węglowodany, białko, błonnik, witamina A, witamina K, kwas foliowy, potas, magnez, selen, żelazo, witamina C, wapń, fitosterole.

Czy wiesz, że kolor szparagów wynika zróżnic w sposobie uprawy?!  

Szparagi białe uprawia się pod ziemią i nie docierają do nich promienie słoneczne.

Spróbuj zupy krem z zielonych szparagów

Reklama