Ekologiczne opakowania przyszłości

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Choć półki sklepowe na dziale Woda zapełnione są głównie butelkami plastikowymi, a opakowania w opakowaniach po jogurtach, sałatach i daniach gotowych również króluje ten sam surowiec, tak naukowcy od lat pracują nad ekologiczną alternatywą. Oto kilka opakowań, które po zużyciu można zjeść.

  1. Folie opakowaniowe z wodorostów

Jedną z najnowszych propozycji jest użycie alginianu sodu, czyli biopolimeru z wodorostów. Jak twierdzi Rammohan Aluru, jeden z pomysłodawców, substancja ta idealnie pasuje do formowania opakowań. Algiany są pozyskiwane z różnych gatunków wodorostów, co sprawia, że są łatwiejsze do pozyskania.

Badacze stworzyli 3 rodzaje folii spożywczych. Jedną z kluczowych właściwości algianu sodu jest zdolność błonotwórcza, którą uzyskuje się po hydrolizie. Uzyskana folia jest bezpieczna dla środowiska. W ok. 90% rozpuszcza się w wodzie w przeciągu doby (w wodzie przyjmuje właściwości żelu). Dzięki połączeniu algininu z kwasem ferulowym, opakowanie staje się mocne i sztywne, co pomaga w przedłużeniu przydatności produktów. Do uzykanego materiału można dodać również środki przeciwwirusowe z czosnku, kurkumy i imbiru, co zahamuje proces rozprzestrzeniania się wirusów oraz pozwoli na wydłużenie okresu przydatności produktów do spożycia.

  1. Naturalne folie z wodorostów i żelatyny

Podobnego rodzaju folię stworzyła dr Elelima Jamróz w 2020 roku. Do stworzenia eko folii użyła białek i polisacharydów (cukrów). Cukier pozyskała z polisacharydów (surowiec: algi czerwone), do których dodała żelatynę (która może być kontrowersyjnym składnikiem dla osób na diecie roślinnej, która oprócz dbania o zwierzęta zakłada często również dbanie o środowisko naturalne).

  1. SCOBY

SCOBY jest grzybem, który można wyhodować z grzybka kombuchy. Z surowca powstaje przezroczyste opakowanie, które wykorzystać jako zamiennik butelek na wodę lub inne płyny, a po opróżnieniu opakowania można je zwyczajnie zjeść, lub wyrzycić. W przypadku drugiej opcji, w czasie 4-6 tygodni ulegnie ono biodegradacji.

  1. Zbożowy uchwyt na piwo

Czy sześciopak może być stworzony z ekologicznym uchwytem? Otóż tak. Inne Beczki ogłosiły, że do produkcji tego typu uchwytów będą używały materiałów w 100% biodegradowalnych. Składają się one z materiałów kompostowych powstałych w procesie warzenia kraftowego piwa. Surowce użyte do produkcji ekozamienników to m.in. jęczmień i pszenica. Jeżeli konsument zdecyduje się na wyrzucenie takiego uchwytu, po kilku tygodniach zostanie on zdegradowany w zupełności.

  1. Konopie

Kto by pomyślał, że roślina może tak skutecznie zamienić plastik? Konopie są łatwe w uprawie, a ich właściwości przypominają te przypisane plastikowi. W ostatnich czasach marka Lego postanowiła zastosować roślinę zamiast plastiku, używanego przez lata. 

Włókno konopne wykorzystuje się aktualnie do produkcji ubrań i toreb, jednak jak widać, ma o wiele szerszy potencjał.

Bibiografia:

  1. https://www.ekologia.pl/ciekawostki/naukowcy-tworza-z-wodorostow-jadalne-folie-do-pakowania-zywnosci,27706.html
  2. https://businessinsider.com.pl/firmy/przepisy/zakaz-plastiku-jakie-sa-alternatywy/zsn328m
  3. https://innpoland.pl/150573,opakowania-scoby-z-kombuchy-mozna-nimi-zastapic-plastikowe-opakowania

Reklama