ANYWHERE          TV           REDAKCJA

#goVegan

138707847_1725381060955985_275407957787113985_n

@wegepozytywni

Przejście na weganizm wydaje nam się bardzo trudne do osiągnięcia. Kojarzymy go ze szczegółową analizą składów, skomplikowanymi składnikami i kolosalnymi cenami. Co, jeśli powiem Wam, że jedno konto instagramowe rozwiąże wszystkie te problemy i sprawi, że całkowicie przepadniecie w wegańskim stylu życia, a konkretniej, żywienia?

Konto @wegepozytywni jest przestrzenią, która analizuje składy danych produktów dostępnych w najbardziej mainstreamowych sklepach, typu Biedronka lub Lidl i udostępnia je swoim odbiorcom. Całkowicie za darmo! Na profilu udostępniane są wegańskie nowości, ale nie tylko. Znajdziemy tam cały przekrój asortymentu, od słodyczy po gotowe dania. I wszystko zgodnie z etyką i ideą weganizmu. W wyróżnionych relacjach znajdują się szczegółowe wyróżnienia poszczególnych sieci sklepowych oraz ich ofert, co jeszcze bardziej ułatwia nam zakupowy research. Oprócz tego, znajdziemy tam przepisy na chociażby wegański gyros, batoniki lub dyniowy mac cheese.

Kliknijcie więc follow i niech wegańska moc będzie z wami!

 

@OtwarteKlatki

Reklama

Otwarte Klatki zna na pewno każdy, komu nieobca jest troska o życie zwierząt. To stowarzyszenie, które swoimi działaniami nie tylko zachęca do przejścia na weganizm, informuje o działaniach firm wykorzystujących zwierzęce futro, ale również realnie przyczynia się do ratowania zwierząt poprzez liczne akcje i wsparcie wolontariuszy.

To co zachęca mnie do obserwowania tego kanału, to na pewno jakość i spójność graficzna publikowanych treści, edukacyjny content oraz spersonalizowane i zabawne memy wrzucane na instastories, tematycznie związane z dietą roślinną. Wszystkie te treści mają w zasadzie jeden nadrzędny cel: by uczyć, że zwierzęta to też istoty żywe, a człowiek nie ma prawa traktować ich w sposób okrutny i zadający cierpienie. To wyraz sprzeciwu wobec znęcania się nad zwierzętami i realny wpływ na wsparcie walki o ich podmiotowość. Edukacja, humor, rozczulające zdjęcia zwierząt, a wszystko to w słusznym celu!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Otwarte Klatki (@otwarteklatki)

 

@aretaszpura

Areta zna się na rzeczy jak mało kto. Jest autorką książki, która podpowiada „Jak uratować świat”, współtworzyła akcję „Tu pijesz bez słomki”, a na łamach miesięcznika Glamour regularnie publikuje teksty dotyczące najróżniejszych aspektów ekologii.

Od kilku lat aktywnie prowadzi także swoje instagramowe konto, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem. Oprócz wskazówek, jak przygotować smaczne i wartościowe wegańskie dania, gdzie zaopatrywać się bezmięsne produkty czy które wegetariańskie restauracje warto odwiedzić, Areta porządnie wyedukuje Was w temacie less waste. Jej Instagram to kopalnia wiedzy – znajdziecie na nim rekomendacje książek, które pomogą Wam wdrożyć w życie idee zero/less waste czy przykłady produktów kosmetycznych, których zarówno skład, jak i opakowania są ekologiczne.

Reklama

Co ważne, konto Arety to nie tylko ładne zdjęcia, ale przede wszystkim dobra treść. Sugestywne, dające do myślenia ikonografiki, zestawione z merytorycznymi, świetnie zredagowanymi tekstami sprawiają, że wiedza wchodzi do głowy sama.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Areta Szpura (@areta)

 

@bezglutenogram

Jak przejść na weganizm? Najlepiej pomału! Jasne, idealnie byłoby z dnia na dzień przejść na dietę roślinną. Jeśli jednak przeraża Cię taka nagła zmiana, wiedz, że nie musisz rzucać się od razu na głęboką wodę. Możesz zmieniać swoje nawyki powoli, stopniowo eliminując produkty odzwierzęce i dodając do swojej diety coraz więcej warzyw. A inspiracji na zdrowsze, bardziej roślinne dania, polecam szukać na profilu @bezglutenogram.

Marta od zawsze uwielbiała gotować, a kiedy okazało się, że nie może jeść glutenu, założyła konto na Instagramie by dzielić się nie tylko swoimi przepisami, ale także swoją drogą do nowej diety. Jej przepisy są nie tylko bezglutenowe, ale także bezmięsne, a w wielu przypadkach zupełnie wegańskie.

Oprócz pomysłów na konkretne dania, Marta dzieli się także często na stories mini- recenzjami produktów bezglutenowych i wegańskich. @bezglutenogram to dobre miejsce, żeby zacząć drogę ku zdrowszemu i bardziej świadomemu ekologicznie sposobowi odżywiania się.

Reklama

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @bezglutenogram

 

@roslinnabaza

Roślinna Baza zadaje kłam najpopularniejszym wege-mitom: że przygotowywanie wegetariańskiego jedzenia jest trudne, drogie, czasochłonne i daje marny efekt (bo wege dania są mdłe, nudne i przy okazji o niezachęcającej do spożycia aparycji).

Zerknijcie na zdjęcia. Każde jest tak estetyczne i ładne, że bez obaw odnalazłoby się w roli plakatu. Idealnie zielone liście dojrzałej sałaty, obsypane drobniutkim szczypiorkiem pieczone bakłażany, a nawet bób (ułożony na pudrowo-różowym ceramicznym talerzyku) – dosłownie w przenośni „jak z obrazka”. Co prawda mądre ludowe porzekadło mówi, żeby nie oceniać książki po okładce, ale sami przyznajcie – czy nie jest tak, że jemy oczami? I że zdecydowanie większą przyjemność czerpiemy z jedzenia posiłku, który jest po prostu ładny?

A co z pozostałymi argumentami kuchennych wege-sceptyków? I w tym przypadku Roślinna Baza nie zawodzi. Weźmy na przykład takie fasolowe pasztette. Smakuje tak samo wybornie, jak sugeruje jego nazwa i wygląd, sprawdziliśmy. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż godzinę, a produkty, których potrzebujecie do jego przygotowania, bez problemu znajdziecie w większym markecie – i to w cenie, która nie obciąży nadmiernie waszego domowego budżetu.

Podsumowując. Roślinna Baza to uczta dla oka, ale i solidna dawka wiedzy – kilkaset przepisów, wege-wskazówek czy kulinarnych pro-tipów.

Reklama

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Roślinna Baza (@roslinnabaza)

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROPONOWANE