Jaki deser wybrać w tłusty czwartek?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Faktem jest, że trudno o pączka z czystym składem nie tylko w Tłusty czwartek, ale w ogóle. Mitem jest przekonanie, że jedynie pączki z marketów mają niepożądany skład. W kawiarniach i cukierniach, nawet tych ze znanymi nam wszystkim logotypami, także trudno o pączka bez szkodliwych i zbędnych substancji dodatkowych. Wiem, bo pytam, ku niezadowoleniu obsługi i stojących za mną. Najbardziej irytuję się w miejscach opatrzonych podnazwą Bio i Eko, gdzie jeszcze niedawno z nadzieją liczyłam na świadomość producentów, wytwórców i sprzedających. Niestety, w większości miejsc, które poznałam skład wypieków przeraża. W ich składzie znajduje się margaryna, a nie masło, syropy cukrowe, konserwanty, szkodliwe barwniki.

Może w tym roku upieczesz domowe pączki? Nie są pracochłonne, ale w trakcie przygotowywania ciasta należy odstawiać je dwa razy aż wyrośnie. Gdyby jednak ten czas potraktować jako przyjemność czekania odczarowując równocześnie ponury, lockdown-owy luty, to mamy rozwiązanie problemu składu pączków.

Jeśli nie zamierzasz przygotować ich w domu, mam też inną propozycję, która nie wymaga pracy. Zjedz tosta z konfiturą różaną. Dla tych, którzy nie powstrzymają się od komentarza: „bez przesady…raz nie zawsze” – polecam TEN wpis.

Dlaczego pączki pieczone? Żeby nie zachlapać kuchni olejem.

 

Przepis na pączki pieczone

 

Składniki:

 

pół szklanki mleka

50 g drożdży

2 szklanki mąki pszennej

50 g cukru

płaska łyżeczka soli

3 jajka

3/4 kostki masła

dżem lub marmolada

 

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki w ciepłym mleku. Przykryj i odstaw na 10 minut. Do miski z mąką, cukrem i solą wlej mleko i wymieszaj całość. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Teraz dodawaj masło po małym kawałku i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut do momentu, aż będzie się odklejało od ręki. Przykryj miskę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Teraz odrywaj po kawałku ciasta (15 – 20 sztuk), rozpłaszcz go w dłoniach i na środek dodaj łyżeczkę marmolady lub dżemu. Złóż i uformuj kulkę. Układaj pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 30 minutach włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz około 20 minut.

Sprawdź porównanie marmolad różanych TUTAJ  i dżemów truskawkowych TUTAJ

Reklama

Stacja Diagnoza

Cztery lata temu. Piękny, ciepły maj. Kilka miesięcy wcześniej odnaleźliśmy