Powody dla których warto jeść banany. Jakie wybrać? Dojrzałe czy nie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Frakcje błonnika zawarte w mało dojrzałych bananach wspierają korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe i przeciwdziałają rozwojowi raka jelita grubego. Wybieraj te jeszcze zielonkawe.

Pektyny oraz inne frakcje błonnika pomagają regulować poziom glukozy we krwi po posiłku oraz zwiększają uczucie sytości, a także zmniejszają uczucie głodu przez spowolnianie tempa opróżniania żołądka, dlatego mogą być pomocne w odchudzaniu. Pektyny obniżają poziom złego cholesterolu LDL i oczyszczają z toksyn.

Banany są bogatym źródłem potasu i magnezu, które są niezbędne dla zdrowia serca.

Występujący w nich tryptofan jest niezbędny w naszych organizmach w procesie powstawania jednego z najbardziej istotnych w regulacji nastroju neurotransmiterów, serotoniny.

Zawarte w nich antyoksydanty (przeciwutleniacze) zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie.

To dobry pomysł na przekąskę przed, w trakcie, jak i po treningu, którą wygodnie zabierzesz ze sobą bez dodatkowego opakowania. To także dobra alternatywa słodyczy.

Jaki jest skład bananów?

Skład: woda, węglowodany (głównie glukoza i fruktoza), błonnik, potas, witamina A, C, E, K, B6, magnez, miedź, mangan. 

Reklama

 

Reklama

Stacja Diagnoza

Cztery lata temu. Piękny, ciepły maj. Kilka miesięcy wcześniej odnaleźliśmy