Jakie dżemy i konfitury wybierać?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wybieraj takie, które nie zawierają syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, gumy guar, gumy ksantanowej i substancji konserwujących.

Im więcej w nich substancji zagęszczających, takich jak gumy czy skrobia, tym mniej w nich owoców, a przecież kupujemy je właśnie dla owocowego smaku i ich właściwości.

Zamiast dosładzanych syropami cukrowymi, wybierz te które zawierają jedynie cukry występujące w owocach lub są dosładzane cukrem. Dżemy i konfitury to produkty pasteryzowane, gdzie dodatkowo zawartość cukru pełni także funkcję konserwującą, dlatego zrezygnuj z tych z sorbinianem potasu (E202).

Nie obawiaj się dodatku pektyn, które pełnią funkcję wiążącą, zagęszczającą i żelującą. Nazwa pektyn pochodzi od greckiego pectos, co oznacza: krzepnąć, twardnieć. Pektyny to polisacharydy (wielocukry) występujące w ścianach komórkowych roślin. Zalicza się je do frakcji błonnika pokarmowego. To substancje naturalne, wyizolowywane z jabłek dla potrzeb przemysłu spożywczego.

Pektyny wiążą się z wodą, dlatego wydłużają uczucie sytości po posiłku. Spożywanie produktów z pektynami pomaga w odchudzaniu, bo zredukowane są skoki poziomu glukozy we krwi oraz odpowiedź insulinowa. Poza tym, pektyny usuwają metale ciężkie z organizmu, zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych, miażdżycy, rozwojowi nowotworów, a także działają przeciwbakteryjne.

Jeśli przygotowujesz przetwory owocowe w domu, to czy stosując środki żelujące zawierające substancje konserwujące nadal nazwiesz je „zdrowymi” i domowymi?

Zamiast nich, wybierz pektynę – sprawdź porównanie TUTAJ

Sprawdź także porównanie dżemów truskawkowych TUTAJ

oraz dżemów i konfitur malinowych TUTAJ

 

Reklama

Stacja Diagnoza

Cztery lata temu. Piękny, ciepły maj. Kilka miesięcy wcześniej odnaleźliśmy