Badania: Pandemia doprowadziła do pogorszenia diety i epidemii „podjadania”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Naukowcy postanowili zbadać jaki wpływ na żywienie młodych dorosłych ma pandemia COVID-19. Czy jedzenie jest metodą na poradzenie sobie z kryzysem pandemicznym i jego skutkami?

Szybkie rozprzestrzenianie się koronawirusa sprawiło, że władze wielu państw postanowiły wprowadzić restrykcje. Zamknięto bary, kawiarnie, ośrodki kulturalne, siłownie, salony kosmetyczne.  Obywatelom zalecono pozostanie w domu i unikanie jakichkolwiek kontaktów społecznych. W związku z koniecznością izolacji, wraz ze zmianą funkcjonowania niektórych firm, zmieniło się również funkcjonowanie jednostek.

Badacze skupili się na sposobie odżywiania i wadze osób przed pandemią, jak i w trakcie. Pośród uczestników z południowej Kalifornii znaleźli się ludzie o różnych pochodzeniu etnicznym (m.in. Latynosi 54%, osoby białoskóre 33%, Azjaci 25%, osoby czarnoskóre 7%, rdzenni Amerykanie 4%) . Poproszono rekrutów o podanie swoich wymiarów oraz wagi.

Jednym ze sposobów na radzenie sobie ze stresem jest jedzenie. Objawia się to często zmianą diety na mniej zdrową/częstsze sięganie po żywność/zmianę objętości spożywanych posiłków. Podczas badania, uczestnikom zadano kilka pytań, w tym o sposób na poradzenie sobie z dystansem społecznym.

Przeanalizowano wyniki 1820 osób. Zaobserwowano znaczne rozpowszechnienie się niezdrowych zachowań żywieniowych – 48% osób zgłosiło wzrost problemów z prawidłowym odżywianiem się. Problemy (tj. niezdrowe żywienie, przejadanie się) najczęściej pojawiały się u kobiet i osób cierpiących na depresję.

Młodzi dorośli mogą być szczególnie podatni na problemy psychiczne – ich kariera często nie została jeszcze ustalona, a tzw. studenckie prace łatwo było utracić. Dodatkowo system nauki się zmienił, zmuszając uczące się osoby do przygotowywania się na zajęcia we własnych domach. Osoby wkraczające na własną ścieżkę rozwoju charakteryzują się również wyższą potrzebą kontaktów społecznych. Wszystkie te czynniki działają jako stresory i mogą prowadzić do problemów ze zdrowiem psychicznym oraz sposobem odżywiania się.

 

Źródło 

Reklama