Ekologiczne mięso i nabiał emitują więcej gazów cieplarnianych niż rośliny

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Badania przeprowadzone przez Maksymiliana Pieprra, Amelie Michale oraz Tobiasa Gaugera potwierdzają dotychczasowe przypuszczenia – produkty ekologiczne pochodzenia zwierzęcego generują więcej kosztów niż owoce i warzywa.

Koszty, które ponosi i poniesie środowisko związane z wytwarzaniem gazów cieplarnianych nie są na ogół brane pod uwagę przy tworzeniu struktury kosztów rolników ani w żadnym kolejnym etapie łańcucha żywnościowego.

Na podstawie Niemiec wywnioskowano, że ceny produktów powinny wzrosnąć proporcjonalnie do poziomu emisji gazów. Tj. ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego 2,41 EUR/kg (~10,6 PLN), produkty mleczne o 0,24 EUR/kg (~1,05 PLN) oraz ekologiczne produkty roślinne o 0,02 EUR/kg (~0,09 PLN) .

 

Szczegóły badania

Reklama

#SHEkNEWs

AUTORSKIE KOSMETKI MACIEJA ZIENIA Marka Maciej Zień wprowadziła na rynek