Zawsze masz lepszy wybór. Nawet w przypadku ulubionych słodyczy Twojego dziecka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jeśli częstujesz swoje dzieci słodyczami, zadbaj o ich jakość, czyli skład. To, co jedzą dzieci, ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie i samopoczucie. W tym samym sklepie, na tej samej półce, a często w tej samej cenie, kupisz produkty bez szkodliwych i zbędnych substancji dodatkowych.

Niektóre z nich mogą nawet wywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci – i taką informację znajdziesz na opakowaniu, wystarczy czytać skład.

Słodycze wybieraj bez E476 – to ważne, ponieważ dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę tej substancji (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady; syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, utwardzonego tłuszczu, oleju palmowego, karagenu, barwników – szczególnie: E102, E104, E110, E122, E124, E129 – one właśnie mogą wywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci, a dodatkowo są zakazane do stosowania w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie i Japonii (przeczytaj więcej o barwnikach: TUTAJ)

Zdaję sobie sprawę, że wygodnym jest założenie, że wszystkie produkty spożywcze na półkach sklepowych są dla Ciebie i Twoich dzieci bezpieczne, bo przecież wszystkie substancje w nich zawarte są dopuszczone do użycia. To prawda, niestety są, ale już powyższe argumenty powinny być wystarczające, żeby zmienić to wygodne przekonanie.

W większości przypadków, produkty, które kupujemy cyklicznie to te same produkty, dlatego wystarczy raz zmienić przyzwyczajenia i sięgnąć po odpowiedniki z czystym składem. Kolejne zakupy będą łatwiejsze. Faktem jest, że producenci średnio co trzy miesiące zmieniają skład produktów, dlatego dla ułatwienia zakupów na łamach https://czytajsklad.com/ będziemy Cię informować na bieżąco o tych zmianach.

Wielu producentów zdaje sobie sprawę z rosnącej świadomości konsumentów, dlatego coraz więcej jest produktów na rynku z czystym składem. To dobra wiadomość.

Po słodycze przemysłowe sięgaj z rozwagą. Nawet te z czystym składem zawierają spore ilości cukru. W wypiekach domowych polecam stopniowo zmniejszać ilość cukru podanego w przepisie. To kwestia przyzwyczajenia się do stopnia słodkości. Przekonasz się, że po kilku tygodniach ograniczania cukru, produkty jedzone wcześniej będą dla Ciebie za słodkie.

O tym, dlaczego należy kontrolować ilość cukru spożywanego w ciągu dnia oraz dlaczego dzieciaki są łase na cukier, w szczegółach opiszę innym razem.

Reklama

Pracodomie

Kiedy zamknęliśmy się w domach i własnych mikrokosmosach, była wiosna.