Mleko modyfikowane

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nie podejmę tu tematu o wyższości pokarmu naturalnego nad mlekiem modyfikowanym. Dziecko trzeba nakarmić!

Niezależnie od powodu z jakiego zdecydowałyście się karmić swoje dziecko mlekiem MM – wybierajcie świadomie.

Czy potrzeby mojego dziecka będą zaspokojone?

Niezależnie od tego, które mleko modyfikowane wybierzesz, bądź pewna, że podstawowe potrzeby Twojego dziecka będą zaspokojone.

Skład i jakość każdego z dostępnych na rynku jest w znaczącym stopniu określona przez Dyrektywę UE (2006/141/WE) oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Kilkadziesiąt składników w składzie – czy to dobrze?

Tak, to dobrze!

Skład mleka matki to kilkaset składników, a różnica między mlekiem krowim i ludzkim jest znacząca. Produkcja MM to proces polegający na składaniu mleka cegiełka po cegiełce z najbardziej podstawowych składników.

Jeśli natomiast ze świadomością unikasz oleju palmowego, sprawdź które go nie zawierają – TUTAJ 

Kiedy można zacząć podawać dziecku mleko krowie?

Po ukończeniu pierwszego roku życia dziecka możesz bezpiecznie zamiast mleka matki czy mleka modyfikowanego podawać mleko krowie i jego przetwory. Mleko krowie nie jest idealnym pokarmem dla ludzkiego dziecka, ale na tym etapie życia organizm jest już na tyle rozwinięty, że o jego odżywieniu stanowią podawane różnorodne produkty jak warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz produkty zwierzęce jak nabiał, mięso i ryby oraz jaja. Zatem, roczne dziecko może jeść naturalne pełnotłuste mleko krowie zamiast MM.

Jeżeli Twoje dziecko ma problemy zdrowotne preparat mleko zastępczy powinien dobrać lekarz pediatra, który może zalecić stosowanie nie MM, ale środek farmaceutyczny dostępny w aptece.

Składniki mleka modyfikowanego:

odmineralizowana serwatka z mleka w proszku – serwatka odmineralizowana to źródło przede wszystkim białka, oprócz tego wnosi niewielkie ilości tłuszczu mlecznego, laktozę oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie występujące naturalnie w mleku (jest to praktycznie mleko pozbawione kazeiny, która jest problematyczna dla ludzkich niemowląt oraz większości tłuszczu, proces demineralizacji pozbawia tę „bazę” również soli mineralnych, których skład w mleku krowim nie odpowiada potrzebom małego człowieka)

  • oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, z organizmów jednokomórkowych), olej rybi – kompleks olejów służy zapewnieniu odpowiedniego źródła tłuszczu w mleku, który potrzebny jest jako źródło energii i prekursor do wielu procesów metabolicznych, budowy hormonów oraz prawidłowego rozwoju tkanki nerwowej, oleje w swoim składzie wnoszą także część witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim D i E
  • laktoza z mleka – to cukier mleczny, jest przede wszystkim źródłem energii dla młodego organizmu
  • odtłuszczone mleko w proszku – oprócz serwatki stanowi bazę na kanwie której uzupełniane są składniki odżywcze potrzebne dla ludzkiego niemowlęcia
  • galaktooligosacharydy z mleka i fruktooligosacharydy – są to złożone węglowodany na bazie galaktozy lub fruktozy – nie są przez organizm dziecka trawione, ale za to stymulują i podtrzymują rozwój probiotyczny, pełnią więc funkcję prebiotyku – funkcje tych związków są podobne do wpływu błonnika pokarmowego na organizm dorosłego człowieka
  • koncentrat białka serwatkowego (z mleka) – to źródło białka w połączeniu z serwatką i proszkiem mlecznym pozwala uzyskać prawie optymalny skład aminokwasowy mieszanki
  • węglan wapnia, fosforan wapnia – to źródło składnika mineralnego jakim jest wapń, jeden z głównych budulców kości i aktywator wielu enzymów
  • chlorek potasu i cytrynian potasu – to źródła potasu, jednego z podstawowych elektrolitów, chlorek potasu jest także źródłem chloru (wprowadzenie samego chlorku potasu jest niemożliwe ze względu na specyficzny, gorzki smak)
  • kwas L-askorbinowy, L-askorbinian sodu – to dwie formy chemiczne witaminy C
  • chlorek magnezu – stanowi źródło magnezu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania wielu procesów metabolicznych
  • chlorek choliny – jest źródłem choliny, związku niezbędnego do syntezy lecytyny i sfingomieliny niezbędnych dla prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki ludzkiego organizmu oraz całego układu nerwowego
  • lecytyna sojowa (emulgator) – pełni funkcję emulgatora czyli pozwala rozpuścić mleko w wodzie (obecność tłuszczu i nierozpuszczalnych w wodzie związków uniemożliwia uzyskanie jednolitej zawiesiny przez wymieszanie, nie chodzi tu tylko o walory organoleptyczne, ale gdyby z mleka zostawały grudki niewypijane przez dziecko mogłoby to oznaczać niedobory niektórych składników odżywczych), organizm dziecka wykorzystuje ten związek jako dodatkowe źródło choliny
  • tauryna i L-karnityna – to dwa aminokwasy, które nie budują białek, ale pełnią ważne funkcje metaboliczne, nie występują w mleku krowim, a są niezbędne ludzkim noworodkom do prawidłowego rozwoju
  • cytrynian sodu – źródło sodu, oprócz potasu główny elektrolit płynów ustrojowych
  • siarczan żelazawy – źródło żelaza, składnika hemoglobiny i wielu koenzymów, szczególnie w łańcuchu oddechowym
  • octan DL-alfa-tokoferolu, DL-alfa-tokoferol – jedne z form chemicznych witaminy E, głównego przeciwutleniacza frakcji lipidowej
  • siarczan cynku – źródło cynku, składnika wielu enzymów regulujących metabolizm
  • sól sodowa 5′-monofosforanu urydyny, 5′-monofosforan cytydyny, inozytol, 5′-monofosforan adenozyny, sól sodowa 5′-monofosforanu inozyny, sól sodowa 5′-monofosforanu guanozyny – są to nukleotydy, związki o szerokim działaniu metabolicznym oraz podstawowe cegiełki budujące DNA, ich dodatek do mleka modyfikowanego ma zastąpić rolę, jaką pełnią naturalne czynniki wzrostowe obecne w mleku mamy
  • nikotynamid – forma chemiczna witaminy B3
  • L-tryptofan – aminokwas białkowy uzupełniający kompleks aminokwasów w mleku, ponadto prekursor serotoniny, tkankowego „hormonu szczęścia”
  • D-pantotenian wapnia – forma chemiczna witaminy B5
  • kwas foliowy – forma chemiczna witaminy B11
  • siarczan miedzi – źródło miedzi, aktywatora i składnika wielu enzymów
  • palmitynian retinylu – forma chemiczna witaminy A
  • D-biotyna – forma chemiczna witaminy B7
  • cyjanokobalamina – forma chemiczna witaminy B12
  • chlorowodorek tiaminy – forma chemiczna witaminy B1
  • cholekalcyferol – forma chemiczna witaminy D
  • chlorowodorek pirydoksyny – forma chemiczna witaminy B6
  • siarczan manganu – źródło jednego z mikroelementów – manganu
  • jodek potasu – źródło jodu niezbędnego do syntezy hormonów tarczycy
  • selenin sodu – źródło jednego z mikroelementów – selenu
  • fitomenadion – forma chemiczna witaminy K
  • ryboflawina – forma chemiczna witaminy B2 

Na podstawie opracowania dr Krystyny Pogoń  dla portalu czytajsklad.com„Mleko Modyfikowane dla niemowląt. Wartości odżywcze i składniki mleka modyfikowanego”

Reklama