Jagoda Fabicka

Współzałożycielka portalu czytajsklad.com, gdzie przypomina że warto świadomie wybierać produkty spożywcze. Przekonana, że im więcej świadomych nabywców, tym mniej bezwartościowych i szkodliwych produktów. Autorka książki “Czytaj Skład. Gotuj z głową!”

Moderatorka metody Design Thinking.

Zwolenniczka feminatywów.

Boi się motyli, głupoty i ludzi bez poczucia humoru.

Śmietana termizowana czy pasteryzowana?

Śmietana termizowana produkowana jest ze śmietanki, którą ukwasza się przez dodanie kultur bakterii a następnie poddaje procesowi termizacji. Śmietana termizowana posiada większą odporność na warzenie

Dyrektywa Single-Use Plastics

3 lipca powinna zacząć obowiązywać dyrektywa Single-Use Plastics, realnie projekt do Sejmu trafi jesienią. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej zakłada wycofanie z rynku plastikowych

Dlaczego warto jeść szparagi?!

Szparagi są bardzo nisko kaloryczne – 100g szparagów to tylko 20 kcal. Inulina zawarta w szparagach jest probiotykiem, która odżywia bakterie jelitowe i korzystnie wpływa

Sezam na dobry nastrój

Jedzenie sezamu wpływa pozytywnie na nasz nastrój ze względu na zawartość m.in. tryptofanu, żelaza, wapnia, magnezu. Cynk natomiast poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Wykorzystuj

Słodziki ze “zdrowej półki”

Najbezbieczniejszymi zamiennikami cukru są maltitol, erytrytol, ksylitol, sorbitol. Substancje te mają niższą słodkość niż sacharoza i posiadają neutralnie słodki smak. Mają dużo niższą wartość energetyczną,

Najzdrowsze kiełki, to kiełki brokuła

Kiełki dla wzrostu i rozwoju koncentrują więcej witamin i składników mineralnych niż dorosłe warzywa. Tydzień po wykiełkowaniu mają najwyższe stężenie i biodostępność składników odżywczych. Podawanie

Pij więcej wody

Najlepszym napojem dla człowieka jest woda Pij wodę małymi porcjami, regularnie przez cały dzień. Spójrz powyżej, ile należy jej wypijać w ciągu dnia.  Jaką wodę

Ryż – jaki wybrać?

Ryż jest najważniejszym uprawianym zbożem na świecie. Znanych jest około 8 tysięcy jego gatunków. W Polsce na półkach sklepowych znajdziemy ryż długo- , średnio- lub

Herbata miętowa

Herbata miętowa pomaga na wiele dolegliwości. Wspomaga trawienie, podawana jest na kaszel, dobry sen i dla obniżenia napięcia. Głównie znana jest i stosowana przy dolegliwościach

Cebula – polski superfood

Superfood czyli superżywność to naturalne produkty, których składniki działają wyjątkowo korzystnie na organizm, prozdrowotnie, a nawet leczniczo. Nie musimy sięgać po egzotyczne produkty określone tym

Jakie dżemy i konfitury wybierać?

Wybieraj takie, które nie zawierają syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, gumy guar, gumy ksantanowej i substancji konserwujących. Im więcej w nich substancji zagęszczających, takich jak gumy czy

Jakie będą te święta?

Inne. Zaakceptujmy fakt, że spędzimy je najprawdopodobniej w innym, węższym gronie niż planowaliśmy, że sytuacja jest trudna, bywa przerażająco. Nie musimy się nawet silić na

Zupa na śniadanie

Zupa to dobry pomysł na śniadanie szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Mało popularny w Polsce, dlatego napiszę o zletach takiego śniadania. To właśnie w

Ułatwiamy święta!

Istnieje przekonanie, że korzystając z produktów gotowych czy półproduktów do przyrządzenia potraw w domu, ten rodzaj ułatwienia i wygody pozbawia dań miana domowych i zdrowych.

Smak umami

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków, odczuwalnych przez człowieka obok słonego, słodkiego, kwaśnego oraz gorzkiego. Słowo “umami” pochodzi z języka japońskiego i oznacza “coś