Rzodkiewkowe pesto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wstałem rankiem aby przejść się nad morzem. Powietrze było jeszcze rześkie. Zabrałem ze sobą kubek gorącej domowej kawy. Powoli obserwując latające mewy i porannych biegaczy spacerowałem w kierunku mola. Wreszcie jest wiosna, mrozy się skończyły, a ja z jeszcze większym zapałem podchodzę do gotowania. Niedługo półki warzywniaków i lokalnychstraganów zaczną uginać się od ciężaru warzywnych nowalijek. Narazie nie jest ich za dużo, ale wiosnę czuć już w powietrzu więc i na talerzu musi się zacząć robić zielono. Dochodzę do targowiska narazie więcej tu egzotycznych sprowadzanych warzyw i owoców, niż tego co lokalne. Mijam ostatních już sprzedawców jesiennych gruszek i docieram do stoiska ze świeżymi warzywami. Pojawiły się pierwsze ogórki małosolne (których póki co cena powala na kolana), sałata i rzodkiewki. Co prawda są one dostępne przez cały rok, ale te młode idealnie pasują do naszego dania. Będą przykładem wykorzystywania warzyw w 100%. Kupuje trzy pęczki rzodkiewiek, główkę czosnku,torebkę ziaren słonecznika oraz parmezan w płatkach i wybieram się w drogę powrotną do domu.

pesto_z_rzodkiewki_4 2

Dziś na obiad proste pesto z liści rzodkiewiek wraz z prażonymi orzechami i makaronem. Danie tanie, szybkie do zrobienia i przede wszystkim proste w przygotowaniu zabieramy się za gotowanie! Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i wrzucamy do kielicha blendera, pestki słonecznika solimy i prażymy na patelni (można kupić solony słonecznik). Dosypujemy to do liści rzodkiewki, do całości dodajemy około pół szklanki oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu oraz dwa ząbki czosnku i blendujemy wszystko na gładką masę. I tak powstało nasze pesto. Teraz ugotuj swój ulubiony makaron według intrukcji zopakowania. Podczas gotowania uprażymy jeszcze dodatkowo orzechy ziemne i włoskie którymi posypiemy całości. Teraz nie pozostało nam nic innego jak zamieszać makaron z pesto w garnku, nałożyć na talerz posypać obficie orzechami i płatkami parmezanu i życzyć Wam smacznego!

pesto_z_rzodkiewki_1 2

3 pęczki rzodkiewki, a właściwie to ich liście

150g słonecznika

100ml oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta pieprzu

50g płatków parmezanu

20 g orzechów laskowych

40 g orzechów ziemnych

400g makaronu

Przeczytaj również

Walentynki

Kolokwialnie mówiąc, miłość powinna być jak dobry monopolowy: siedem dni

Nasze magazyny

Reklama

Reklama

Follow on Twitter

Reklama