Kuchenne historie. Sandacz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dzisiaj na stole zagoszczą dwa przepisy proponowane przez dwie różne osoby. Cieszę się, że udało się do gotowania świątecznych potraw zaprosić również szefa gdańskiej restauracjiPiwna47 Food & Wine Bar.Myślę, że to dobra okazja dla porównania różnych kulinarnych pomysłów i smaków. Dziś dla Państwa gotuję ja – kucharz-amator i On – profesjonalny kucharz Marcin Faliszek.

Na początek trzeba było podać główne składniki, z których gotujemy. Cieszyłem się, że to właśnie mnie przypadł wybór – z racji nadchodzących świąt zdecydowałem, że przyrządzimy sandacza. Dodatkiem do ryby będą warzywa – te, których używa się do ratatouille. Więc przed Państwem dwa różne przepisy z prawie identycznych składników. Może któryś z nich zainspiruje was, aby przygotować go na święta? A może po prostu będzie to jeden z weekendowych obiadów?

Reklama

piwna_47

Szef Marcin Faliszekproponuje nam sandacza na kremie z bakłażana, ze smażoną cukinią, sosem z papryki oraz pierożkami z kaszy gryczanej z wątróbką i orzechami. Całość zaczniemy od upieczenia w 180 stopniach bakłażanów, aż staną się miękkie. Obieramy je ze skóry iblendujemyze śmietaną, masłem, pastą tahini, solą, pieprzem i odrobiną miodu. Przyrządzony w taki sposób krem może być bazą do wielu dań. Następnie smażymy sandacza na klarowanym maśle, dodając świeży rozmaryn oraz czosnek. Przygotowane składniki wraz ze wcześniej podsmażonymi pierożkami zaczynamy układać na talerzu. Najpierw – krem z bakłażana, później – sandacz, obok – kilka pierożków. Całość dekorujemy delikatnie smażoną cukinią oraz polewamy sosem z papryki.

Teraz czas na mój przepis. Zacznę wszystko od przygotowania ratatouille. Myślę, że to jest nie tylko dodatek, który sprawi, że wydobędziemy jeszcze więcej smaku, ale również ożywi tradycyjne danie. Obrany bakłażan najpierw oprószamy solą na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki. Na rozgrzanej patelni po kolei będziemy smażyć na oliwie osuszonego bakłażana i pokrojoną paprykę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, do którego również wrzucamy pokrojoną w plasterki cukinię. Kolejny krok to podsmażenie cebuli i czosnku, a gdy cebula zacznie się szklić, dodajemy pomidory oraz zioła. Łączymy wszystkie dotychczas przygotowane składniki w jednym garnku. Całość będziemy gotować jeszcze maksymalnie 10-15 minut – i możemy śmiało powiedzieć, że jesteśmy w połowie przygotowania dania.

Przeczytaj również

Nasze magazyny

Reklama

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Follow on Twitter

Reklama

Reklama