Wegańskie Święta w Quadrille

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Czas świąt spędza się zazwyczaj przy ogromnym stole, ciężkim od wędlin, uszek, czy różnego rodzaju wywarów, które gospodyni podmienia ustawicznie, by wszyscy byli zadowoleni.

Oprócz wegan.

Wegańskie potrawy podczas wigilijnych przebojów cieszą się dużo mniejszą popularnością, a szkoda, gdyż coraz więcej osób interesuje się kuchnią roślinną. 

Restauracja Biały Królik w Hotelu Quadrillle w Gdyni (najwyżej oceniana przez przewodnik Gault & Millau w Trójmieście) na co dzień wychodzi naprzeciw tego typu preferencjom i serwuje wegańskie menu degustacyjne oraz a la carte, które zmieniają się średnio co 6 tygodni. Dodatkowo w Wigilię 24 grudnia będzie obowiązywało specjalne świąteczne menu degustacyjne w wersji wegańskiej, dzięki któremu każdy weganin czuje się tu jak pełnoprawny Gość, o którego preferencje i komfortowe samopoczucie ktoś zadbał z wyprzedzeniem.

Wegańskie Boże Narodzenie w hotelu dla dorosłych Quadrille to świetny pomysł, by spędzić jakościowe, zdrowe i zgodne z naszymi poglądami Święta. Oprócz wyjątkowych doznań kulinarnych w restauracji Biały Królik, Quadrille posiada także bogatą ofertę SPA oraz kameralną strefę wodną z basenem, jacuzzi, sauną suchą, łaźnią parową i słoneczną łąką.  Świąteczną atmosferę można przedłużyć w klimatycznym Pubie 10/6 przy najlepszych trunkach. Wigilijną kolację uświetni muzyka na żywo – tego wieczoru wybrzmią kolędy i świąteczne standardy w wykonaniu znakomitych artystów. 

Grudniowa oferta hotelu to „Świąteczna Dezercja” – czyli ucieczka od pośpiechu, zamieszania, tradycji, w kierunku swobody, wolności i słuchania swoich wewnętrznych potrzeb:

https://quadrille.pl/oferta/swiateczna-dezercja-wege/

Kuchnia wegańska w Białym Króliku to efekt blisko dwuletniej współpracy tutejszych szefów kuchni Marcina Popielarza (Chef Patron, finalista S.Pellegrino Young Chef 2018) oraz Rafała Koziorzemskiego (Head Chef, The Best Chef Raising Star 2017) z projektem Chefs for Change w ramach kampanii RoślinnieJemy. Sam projekt opiera się na propagowaniu diety roślinnej i edukowaniu odbiorców na temat korzyści z diety opartej właśnie na posiłkach pochodzenia roślinnego, pod hasłem przewodnim „Przyszłość jest roślinna!”.

„Lubię niszowe projekty, podpisuję się swoim nazwiskiem w pełni pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend . Odpowiedzialność w odżywianiu się/gotowaniu i skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.” – opowiada Marcin Popielarz

Wigilijne Menu Wegańskie:

amuse-bouche
wegański smalec z prażoną cebulą

snack
krokiet z kapustą i grzybami

przystawka
carpaccio z pieczonego selera z marynowanym jabłkiem w koperku /
prażone nasiona lnu i słonecznika

zupa
kiszony barszcz czerwony z majerankiem / pieróg z ziemniakami i wegańskimi skwarkami

inter-mezzo
lodowaty piasek z buraka i wędzonego twarogu sojowego

danie główne
smażony boczniak królewski z przypalaną pietruszką i piklowanymi kurkami z cebulką

deser
sernik na zimno z rodzynkami

169 zł /os.

 

Kontakt: restauracja@biały-królik.pl , +48 58 351 03 30

 

 

fot.: amuse-bouche burak twaróg sojowy, anache z gorzkiej czekolady, grillowane wreki w glazurze z pigwowca prażone nasiona słonecznika i białej gryki, napar z suszonych prawdziwków tucholskich łazanki z marynowanymi grzybami fotografowała Weronika Pochylska. Pozostałe fotografie Wojciech Kic.

Przeczytaj również

Mech

W jednej z lektur, które ostatnio czytałam, zasugerowano mi zwerbalizowanie

Nasze magazyny

Reklama

[instagram-feed]

Reklama

Reklama