XI Europejski Festiwal Smaku edycja Unia Lubelska

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Litwo! Ojczyzno moja! Ty jesteś jak zdrowie.
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

To motto tegorocznej edycji wpisanej przez Miasto Lublin w oficjalny program obchodów 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Za nami 10 lat Europejskiego Festiwalu Smaku, od początku realizowanego z Miastem Lublin i Województwem Lubelskim. Udało się zbudować silną, rozpoznawalną markę festiwalu i skuteczne narzędzie promocji gospodarczej miasta i regionu. Szacujemy, że w ciągu 7 dni przez festiwal przewija się 100 tysięcy osób. Badania tzw. barometru turystycznego niezbicie pokazują, że we wrześniu do Lublina przyjeżdża i przylatuje najwięcej turystów. Nasz festiwal jest atrakcyjnym turystycznie wydarzeniem w sezonie.
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie na stałe wpisał Lublin na kulinarną mapę Polski. To zdecydowanie jeden z najciekawszych i największych festiwali kulinarnych w Polsce jak i jedno z najbardziej charakterystycznych wydarzeń dla Lubelszczyzny i Lublina. Festiwal poprzez dziesięć lat rozwoju wypracował formułę, która zachęca do poznawania smaków Lubelskiego zarówno smakoszy, turystów kulinarnych jak i mieszkańców Lubelszczyzny i Lublina. Jasnymi punktami w programie festiwalu są kolacje historyczne, udział restauracji serwujących regionalną kuchnię oraz możliwość zakupu produktów regionalnych – mówi Hubert Gonera – ekspert w zakresie rozwoju kulinariów związanych z lokalnymi smakami i autor „Strategii Rozwoju Turystyki Miasta Lublin do roku 2025”.

Reklama

Koncerty na placu Po Farze

Lorien

Litwo, Ojczyzno moja. Słynna Inwokacja w wykonaniu Ingi Habiby z rockowego zespołu Lorien rozpoczyna XI Europejski Festiwal Smaku edycja „Unia Lubelska”. Dlaczego Inwokacja.
W Inwokacji do „Pana Tadeusza”, duchowym patronem Mickiewicza jest Matka Boża Ostrobramska, Patronka Emigrantów i postać, która odgrywała w życiu Wieszcza rolę szczególną od wczesnego dzieciństwa aż do śmierci – to jej wizerunek bowiem zdobi kryptę na Wawelu, w której spoczywają prochy Mickiewicza. Europejski Festiwal Smaku tym razem zaczyna się ostro i bardzo rockowo. Rok temu Andrzej Stasiuk i Haydamaky zaśpiewali Mickiewicza. Z inicjatywy Waldemara Sulisza, dyrektora festiwalu, który został Ojcem Chrzestnym już Złotej Płyty: Mickiewicz – Stasiuk -Haydamaky. W oktawie 450-lecia podpisania Unii Lubelskiej mickiewiczowską Inwokację zaśpiewa Inga Habiba, rodem z Inguszetii. To ten sam Orient, co Stepy Akermanu. To utwór specjalnie przygotowany na inaugurację festiwalu, wpisanego w oficjalne obchody 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Zaśpiewam także Goplanę Słowackiego. Inwokacja dedykowana jest Litwie, akcja Goplany dzieje się w Polsce. Oraz „Ciało na pół”, symbolicznie odwołując się do legendy Rzeczpospolitej obojga Narodów i osobności Litwy oraz Polski dziś – mówi Inga. Na lirze korbowej i elektrycznych skrzypcach z Lorienem orientalnie zagra wirtuoz Krzysztof Szmytke.

Natalia. W cyklu Lublin na scenie

Wielkie piosenki zespołu Nightwish zaśpiewa Natalia. Drobna, piękna, o cudownym, mocnym głosie. Te piosenki są przystanią w sztormie gorszych dni – mówi artystka. Zaśpiewa kolejno: Slow, love, slow, Turn Loose The Mermaids, The Crow, The Owl and The Dove. Tytuł recitalu idealnie odzwierciedla wartości tegorocznej edycji festiwalu. Slow To pięć przykazań: Zwolnij, Dbaj o jakość relacji z innymi ludźmi, Poświęć więcej uwagi swojej duchowości, Żyj bardziej świadomie, Określ własne priorytety.

Paweł Małaszyński & Cochise

Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Cochise – polska grupa wykonująca szeroko pojętą muzykę rockową – będącą oryginalnym połączeniem rocka, grunge’u i metalu. Powstała w 2004 roku w Białymstoku. Podczas koncertu na dużej scenie Przystanku Woodstock publiczność oszalała. Muzycy na czele z wokalistą Pawłem Małaszyńskim mocno rozrabiają na polskiej scenie rokowej, śpiewając przeboje z wiarą w tle.
Ich koncerty na długo pozostają w pamięci. To zasługa mądrych, uważnych tekstów. Na początku teledysku Pain of Good pojawiają się słowa: Nie troszczcie się […} zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień samo o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. Jezus Chrystus. Mądre teksty trafiają do serc i umysłów. ,,Ziemia nie należy do człowieka, człowiek należy do Ziemi. Cokolwiek przydarzy się Ziemi – przydarzy się człowiekowi. Człowiek nie utkał pajęczyny życia, jest nitką w tej pajęczynie; niszcząc pajęczynę życia – niszczy samego siebie.”
Jeden z najprzystojniejszych polskich aktorów, Paweł Małaszyński, którego oglądamy w serialu „Belle Epoque” w TVN ma jeszcze jedną wielką pasję – muzykę – pisze Viva. A sam aktor mówi: „Moja rodzina to najlepsze, co mi się mogło w tym moim przedziwnym życiu przydarzyć i nic nigdy nie będzie ważniejsze. Cały czas wierzę, że to co najlepsze jeszcze przede mną”. Trzeba mieć siłę, by się podnieść, iść do przodu i walczyć o swoje, o siebie. Jak powiedział kiedyś Kurt Cobain, „czasami coś w nas umiera i niekoniecznie chce zmartwychwstać” – ja wybrałem zmartwychwstanie – mówi aktor dla portalu Onet. Szersza publiczność w Polsce kojarzy Pawła Małaszyńskiego głównie z aktorstwa (główna rola w kultowym filmie Biała sukienka), rzadziej koncentrując się na jego dorobku muzycznym. Mężczyzna czuje się jak ryba w wodzie nie tylko przed kamerą filmową – świetnie odnajduje się również w roli frontmana, wokalisty i twórcy tekstów – pisze Weronika Oszajca.

Gwiazda festiwalu: Pablopavo i Ludziki

Osobliwa to muzyka. Pablopavo, finalista ostatniej edycji Nagrody Literackiej Nike, ze swoim aksamitnym barytonem i mądrymi przypowieściami i sam szczyt Listy Przebojów Trójki. W zapowiedziach stałym motywem były słowa takie jak disco, dyskoteka, taneczny, co przygotowywało na niespodziankę. No bo przecież Paweł Sołtys, finalista ostatniej edycji Nagrody Literackiej Nike, z dyskoteką słabo się kojarzy. Ale już pierwsze wysłuchanie nowego materiału nie pozostawia wątpliwości: ta „dyskoteka” to po prostu delikatne nawiązanie do muzycznej estetyki lat 70., z oldskulową elektroniką, „funkującą” gitarą, mocnym basem. To trochę jak podróż do klimatów lekko wymieszanych – trochę z polskiej muzyki filmowo-serialowej tamtej epoki („Agata”), trochę z dawnego Bowiego („Piosenka”), trochę z Briana Ferry’ego („Światła na statku”). Mimo wszystko jednak wystarczy wsłuchać się w piosenki, w smutne przeważnie historie i sceny, bywa że prawie apokaliptyczne, bywa że prawdziwie wzruszające, by stwierdzić, że to ciągle – i na szczęście – Pablopavo z Ludzikami. Pablopavo i Ludziki, Marginal, Karrot Kommando. (Mirosław Pęczka, Polityka)

Lidia Biały. Lubin na scenie
Hagiografia. Kiedy rok temu na Post Festiwalu zaśpiewała Pieśń o Dorocie. Publiczność nie kryła zachwytu. Teraz zaśpiewa kilka pieśni hagiograficznych. Niezwykła uroda, mocny głos i talent gry na wielu instrumentach. Od suki biłgorajskiej, przez skrzypce po sarangi – instrument strunowy pochodzenia arabskiego. Skupienie, pokora, śpiew białym głosem. Na koncercie w ubiegłym roku ktoś szepnął: Kosmos. Potwierdzamy. Kosmos. Hagiografia, a może “Hagiofonia”? Życie świętych od wieków jest nieodłącznym elementem nie tylko sfer liturgicznych, ale przede wszystkim codzienności ludu. W polskiej tradycji kult świętych przejawia się zarówno w legendach, przysłowiach, jak i w muzyce. Patroni opiekują się ogniskiem domowym, gospodarstwami czy wreszcie przypada im rola niemal aniołów stróżów. Lud poprzez legendy i pieśni doskonale odzwierciedla fragment credo “wierzę w świętych obcowanie”. Projekt hagiofonia w minimalistycznej, archaicznej surowości brzmień, maluje barwny świat historii świętych – mówi Artystka.

Soyka na finał

11 lat temu, na pierwszej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku zaśpiewał “Gdybym miłości nie miał”. Zasłuchana publiczność zamarła z wrażenia. A potem rozległ się huragan braw. Teraz na palcu Po Farze usłyszycie Ławeczkę Bajeczkę. Trudno w to uwierzyć, ale od kilkunastu lat Stanisław Soyka nie wydał autorskiej płyty. Jego ostatnie albumy były poświęcone twórczości Agnieszki Osieckiej, Czesława Niemena, Czesława Miłosza. Tym razem przyszedł czas na w pełni autorski krążek. Płyta „Muzyka i słowa Stanisław Soyka” miała premierę 1 lutego 2019 roku. Na finał festiwalu czeka Was cudowna, muzyczna uczta. Wysmakowana i mądra:
Siedzę na ławeczce na mojej ulicy
Siedzę na ławeczce i patrzę
Oto idzie pielgrzym widać, że z daleka
Za nim turysta ten co się rozgląda
Ten gość idzie szybko
Drugi się nie spieszy
Smuci się dziewczyn, inna się uśmiecha
Siedzę na ławeczce na mojej ulicy
Siedzę na ławeczce i patrzę
Mógłbym to teatrum oglądać bez końca
Mógłbym tu pozostać na zawsze…

Sztuka i piękno

Żywy obraz (Tableau vivant)

W oktawie uroczystych obchodów 450-lecia podpisania Unii Lubelskiej wraz z Muzeum Lubelskim prezentujemy Żywy obraz Jana Matejki „Unia Lubelska” w klasztorze Dominikanów. Przed obrazem pojawią się Katarzyna Habsburżanka w stroju zrekonstruowanym według obrazu Tycjana i król Zygmunt
August, według stroju z obrazu Matejki. W tej roli wystąpi Luigi Pagano, włoski muzyk, który grał z Paulem McCartneyem, występował z największymi gwiazdami kina, koncertował na całym świecie. Do Polski sprowadziła go… miłość.
Identyfikacji postaci na obrazie, wyświetlanym specjalnej technice dokona dr Katarzyna Mieczkowska, dyrektor Muzeum Lubelskiego.
Żywy obraz (franc. Tableau vivant) – rekonstrukcja dzieła malarstwa lub rzeźby, tworzona przy udziale ludzi, przedstawiających postawą, ubiorem, mimiką daną scenę. Popularność żywych obrazów przypadała na wiek XIX i początek XX wieku. Odbywały się w domach prywatnych lub salach widowiskowych z udziałem amatorów lub aktorów zawodowych. Niekiedy w XIX wieku żywe obrazy stanowiły zakończenie sztuk teatralnych, gdy aktorzy nieruchomieli na tle opadającej kurtyny. Fotografie żywych obrazów były też rozpowszechniane w formie pocztówek. Pierwsze żywe obrazy przypisywane są Madame de Genlis (1746-1830), wychowawczyni dzieci księcia Orleanu. Korzystała przy tym z pomocy malarza Jacques-Louis Davida. Lady Em-ma Hamilton (1765-1815) pozowała, naśladując znane dzieła rzeźby i malarstwa.
Jean Sibelius skomponował poemat symfoniczny „Finlandia“ (1900) do cyklu żywych obrazów. W początku XX wieku sensację budziły inscenizacje obrazów mitologicznych z udziałem nagich aktorów. Sławę zdobyła wtedy niemiecka aktorka Olga Desmond (1890-1964). Obecnie do żywych obrazów nawiązują popularne żywe posągi, czyli występy zamaskowanych nieruchomych postaci na odwiedzanych przez turystów ulicach.
To rekonstrukcja dzieła malarstwa lub rzeźby, tworzona przy udziale ludzi, przedstawiających postawą, ubiorem, mimiką daną scenę. Popularność żywych obrazów przypadała na wiek XIX i początek XX wieku. Odbywały się w domach prywatnych lub salach widowiskowych z udziałem amatorów lub aktorów zawodowych. Niekiedy w XIX wieku żywe obrazy stanowiły zakończenie sztuk teatralnych, gdy aktorzy nieruchomieli na tle opadającej kurtyny. Fotografie żywych obrazów były też rozpowszechniane w formie pocztówek.

Projekt Hagiografia

W gotyckich salach klasztoru Dominikanów zobaczymy wystawę portretów 12 świętych. Z zagadkowymi atrybutami świętości. Od Hildegardy z Bingen po św. Jadwigę. To wspólny projekt Lidii Biały i Julity Fajks. Do fotografii artystyczny duet dodaje koncert pieśni o świętych. – Hagiografia, a może “Hagiofonia”? Życie świętych od wieków jest nieodłącznym elementem nie tylko sfer liturgicznych, ale przede wszystkim codzienności ludu. W polskiej tradycji kult świętych przejawia się zarówno w legendach, przysłowiach, jak i w muzyce. Patroni opiekują się ogniskiem domowym, gospodarstwami czy wreszcie przypada im rola niemal aniołów stróżów. Lud poprzez legendy i pieśni doskonale odzwierciedla fragment credo “wierzę w świętych obcowanie”. Projekt hagiofonia w minimalistycznej, archaicznej surowości brzmień, maluje barwny świat historii świętych – mówi Lidia Biały, autorka niezwykłego pomysłu.
Wystawa dedykowana jest 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Wystawie i koncertowi towarzyszy 3 element, którego Autorki zdradzić nie chcą. Zasłaniają się cytatami z pism św. Teresy z Avila. – Owoc Jego słodki memu podniebieniu. Albo: Posilcie mnie plackami z rodzynek, wzmocnijcie mnie jabłkami, bo jestem chora z miłości. Święta Teresa obficie cytuje “Pieśń nad pieśniami”. Fascynuje nas także rzeźba Giana Lorenza Berniniego, Ekstaza św. Teresy, którą można podziwiać w bazylice Matki Bożej Zwycięskiej w Rzymie – tłumaczy Lidia Biały, która będzie jedną z “modelek” sesji fotograficznych i Świętą Jadwigą jednocześnie.

Magia Podlasia

Bug. Kraina Bugu. Tygiel Doliny Bugu. Tak będzie wyglądał we wrześniu. Daniel Parol & Kraina Bugu i Europejski Festiwal Smaku zapraszają na wystawę nadbużańskich portretów „Magia Podlasia”. Najbardziej intrygujący fotograficy z Podlasia pokażą turystom urodę i magię nadbużańskiej krainy. Wernisaż odbędzie się w Arche Hotel Lublin.

Pokaz mody

Na wybiegu zobaczymy śmietankę polskich aktorów. – W tym roku odnosimy się do 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej – mówi Małgorzata Sulisz, kurator Strefy Sztuki na Europejskim Festiwalu Smaku. Zapowiada się bardzo malarskie wydarzenie. Na potrzeby pokazu, scena zostanie uzupełniona o wybieg.

Spacer historyczny

Malownicze grupy kobiet wzbudzają zdziwienie, radość i tęsknotę za tym, co minęło. W ruchomych obrazach można dostrzec sceny z historii miasta, znane postacie, a piękne kostiumy zachwycają. Nic dziwnego, że turyści proszą o fotografie na pamiątkę. To z całą pewnością najbardziej fotografowana część Europejskiego Festiwalu Smaku. Ostatni spacer doczekał się sesji z udziałem lubelskich fotografików, zdjęcia, pod kierunkiem Piotra Marka z Leica Store Warszawa zostały wykonane aparatami firmy Leica. I doczekały się już dwóch wystaw. Na tegorocznym Spacerze pojawi się król Zygmunt August. Kto jeszcze?

„Co widział za oknem Jan Matejko” – portret Niewidzialnego Miasta

Moment jest jeden. Kolejne warsztaty fotograficzne z firmą Leica Store Warszawa poprowadzi Piotr Marek. Temat warsztatów „Co widział za oknem Jan Matejko” – portret Niewidzialnego Miasta. To warsztaty ze sztuki widzenia. Piotr Marek poprowadzi Was przez Miasto, którego nie ma. – Będziemy razem szukać ocalonych fragmentów Lublina, zwykle skromnych i na uboczu, do których nie zaglądają turyści. Takie peryferia są dziś ważne, atrakcyjne w odkrywaniu, uwiecznieniu, niekoniecznie potrzebują publicznej ekspozycji. Czasem lepiej tajemnicę zostawić w sobie – mówi Piotr Marek

Smak

#Respect food, no waste. Dobre jedzenie nie może się marnować. Dobrym jedzeniem warto się podzielić. Po 10 latach organizowania Europejskiego Festiwalu Smaku czujemy się odpowiedzialni za markę Lublina i Województwa Lubelskiego, za promocję narodowej, regionalnej kuchni, za jej wymiar ekologiczny. W dobie festiwalizacji życia w Polsce, w dobie promocji wysokobudżetowych wydarzeń, które poza ludycznym rozmachem nie niosą ze sobą wartości duchowych, których człowiek rozpaczliwie dziś szuka, przyjmujemy wraz z Województwem Lubelskim i Caritas Archidiecezji Lubelskiej strategię nie marnowania i dzielenia się.
No waste. Czyli nie marnowanie. Jedzenia, szczególnie gdy tu na Lubelszczyźnie hodujemy i zbieramy produkty do zdrowego jedzenia i jesteśmy na tle Polski liderem i zagłębiem produktów regionalnych. No waste to także szanowanie i nie marnowanie swojego potencjału. Żyjemy w czasach nadmiaru wartości bezideowych, brakuje nam tego, co naprawdę karmi, nasyca, stanowi o naszej istocie. No waste to także powrót do korzeni, do szacunku dla swojej Ojczyzny, ziemi, która jest najlepszym domem z możliwych, wody, którą pijemy.

Kolacja historyczna: Rekonstrukcja uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej

To finisz festiwalu, który odbędzie się podczas XX POWSZECHNEGO ZJAZDU HISTORYKÓW POLSKICH, LUBLIN 18-20 WRZEŚNIA 2019 R. Najlepsi szefowie kuchni z Polski, Lublina i regionu zaprezentują 7 historycznych dań według receptur odnalezionych przez profesora Jarosława Dumanowskiego. Rekonstrukcja uczty została wpisana przez Miasto Lublin w oficjalny program obchodów 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

Konkurs Good Chef 2019

W wyjątkowej scenerii Starego Miasta po raz czwarty dziewięciu szefów kuchni z lubelskich restauracji i hoteli będzie walczyć o tytuł Good Chef 2019. W tym roku zadaniem do wykonania będzie przygotowanie „Dania Rzeczpospolitej Obojga Narodów”. Warunkiem jest wykorzystanie przez zawodników w
przygotowanym koncepcie (daniu) jednego z 3 rodzajów mięs do wyboru: świnka rasy puławskiej, jagnięcina uhruska, gęś biłgorajska oraz kaszy gryczanej, ziół i miodu. Lubelski konkurs jest w tej chwili jednym z najważniejszych konkursów sztuki kulinarnej w Polsce, a turystyka kulinarna jest jednym z najważniejszych narzędzi promocji turystycznej miasta i regionu – mówi Jean Bos.

Konkurs „Najlepszy smak Lubelszczyzny”

Wzorem miasta Wrocław już po raz czwarty producenci z regionu lubelskiego będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę uczestnikom Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W konkursie wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych. Lokalni producenci ubiegać będą się o tytuł „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2019” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole). Dla tych, którzy nie znajdą odpowiedniego pola dla swoich wyrobów, przewidziano kategorię Inne. Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2019” w poszczególnych kategoriach.

XXIX Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja „Nalewki litewskie i koronne” i seminarium „Nalewki w kulturze Rzeczpospolitej Obojga Narodów”.

W Lublinie już po raz XXIX odbędzie się najstarszy i najważniejszy polski konkurs nalewek, w tym roku dedykowany 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Celem konkursu jest rekonstrukcja historycznych nalewek litewskich (Pasikonik, Trejos Devynerios (Trzy Dziewiątki, 999, Trojanka litewska) – Ten litewski specjał uważany za lek był dobrze znany i bardzo popularny w Polsce. Oraz nalewek koronnych (krupnik na miodzie lubelskim, nalewka trybunalska, mirabelka). Turniejowi towarzyszyć będzie seminarium naukowe z udziałem naukowców polskich, litewskich i białoruskich.

Unijny Jarmark Inspiracji

Po raz jedenasty odbędzie się w podczas festiwalu międzynarodowy jarmark smaków, w tym roku dedykowany 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. To specjalna edycja jarmarku, podczas której 100 stoisk na ulicy Grodzkiej, dookoła Trybunału Koronnego i na ulicy Złotej pozwoli Wam na degustacje i zakupy, spacer po Starym Mieście, wspaniałe koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i degustacje na scenie. Spodziewamy się, że nasz unijny Jarmark Inspiracji i festiwal odwiedzi 100 tysięcy ludzi.
Rocznica zobowiązuje. – Na placu Łokietka zbudujemy Unijne Miasteczko Smaku, w którym za-prezentujemy bogaty świat kulinariów Wielkiego Księstwa Litewskiego oraz wielką kuchnię krajów, które zrodziły się z Unii Lubelskiej. Od Estonii po Ukrainę – mówi Janusz Dwornicki, producent jarmarku.

Pokazy i prezentacje kulinarne

Na Scenie Smaku. Wśród kilkudziesięciu pokazów dla dzieci i dorosłych crème de la crème: pokaz „Kuchnia królewska Zygmunta Augusta” w wykonaniu Sylwii Stachyry (wygrała Top Chef) i Maestro Jeana Bosa. Królewski kucharz króla Belgów ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta: gramatkę z gryką oraz gramatkę, którą gotował królowi Belgów.

W cyklu „Gwiazdy smakują Litwę i Koronę” – popularni aktorzy filmu i ekranu wraz z szefami kuchni zaprezentują na placu Po Farze „Unię Lubelską od kuchni”.

Hit. Bigos litewski czy koronny. Który lepszy. Wspólne gotowanie szefów kuchni, mieszkańców Lublina, Lwowa i Wilna.

Studnia Spotkań Spotkania i Rajski Las

Studnia spotkań przy replice historycznej studni przed Bramą Krakowską. Studni towarzyszy projekt „Rajski las”, przygotowany we współpracy z Elizówką. Wokół studni stanie las żywych jabłoni z owocami (rajski jabłuszka) – jako symbol dostatku i szczęśliwości. A w lesie, przy studni symboliczny wspólny stół „Przy którym mniej boli”. Oraz spotkania i rozmowy. Wśród gości: prof. Jarosław Dumanowski, wybitny specjalista kuchni staropolskiej, Rimvydas Laužikas z Wydziału Komunikacji Uniwersytetu Wileńskiego z Wilna oraz Ihor Lylo z Wydziału historii Średniowiecza i Bizancjum Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki we Lwowie.

Ważne publikacje

Przewodnik kulinarny Waldemara Sulisza: „Lublin i okolice”. Po raz 4 przekazujemy turystom rozchwytywaną publikację prezentującą panoramę lubelskiej i regionalnej gastronomii. W tym roku z lokalnymi produktami w tle. Turystyka kulinarna jest obecnie najważniejszym powodem dla przyjazdu turystów z Polski do Lublina, Zamościa, Kazimierza, Nałęczowa. Kuchnia oparta na świeżych, sezonowych i lokalnych produktach staje się specjalnością regionu.

Unia lubelska od kuchni. Przewodnik historyczny Waldemara Sulisza z wstępem prof. Jarosława Dumanowskiego, wyborem historycznych przepisów, komentarzami Rimvydasa Laužikasa z Uniwersytetu Wileńskiego oraz Ihora Lylo z Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki we Lwowie. Oraz przepisami na najciekawsze dania kuchni litewskiej i polskiej w wykonaniu lubelskich szefów kuchni.

Katalog festiwalowy (jak przed rokiem) z ideą festiwalu, programem, opisem najważniejszych wydarzeń.

Idea, koncepcja, scenariusz: Waldemar Sulisz, 2019

Przeczytaj również

Nasze magazyny

Reklama

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Follow on Twitter

Reklama

Reklama