Ośmiornica na dwa razy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Minęły wakacje, a wraz z nimi wracamy do wspólnego gotowania z Marcinem Faliszkiem. Dziś w magazynie pojawi się przepis na ośmiornicę. Jeszcze parę lat temu była ona bardzo egzotyczną potrawą na naszych stołach, dziś robi się coraz bardziej popularna i zyskuje fanów nie tylko wśród poszukujących nowych smaków w restauracjach, ale również domowych kucharzy, którzy coraz częściej przygotowują ją w domowym zaciszu. Przed nami dwa zupełnie różne przepisy. Choć sam sposób przyrządzenia ośmiornicy jest taki sam, składniki użyte do ich podania wydobędą zupełnie inne smaki. Marcin Faliszek przygotuje nam ośmiornicę z emulsją z chleba, ze świeżą rzodkiewką, ziarnem słonecznika, oliwkami, emulsją z papai oraz kompresowanym ogórkiem. Ja natomiast pokażę dosyć prosty przepis na ośmiornicę z ziemniakami, cukinią, marchwią, czosnkiem oraz limoną.

Udajemy się więc do kuchni Piwnej 47 i zacznijmy przygotowanie potraw. Ośmiornicę oczyszczamy i obijamy. Jeżeli ośmiornica jest mrożona, obijanie jej możemy pominąć, gdyż samo mięso wystarczająco zmięknie podczas tego procesu. Całą ośmiornicę wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami – marchwią, selerem, porem i pietruszką. Dusimy w warzywach do miękkości, studzimy i w miarę potrzeb porcjujemy. Całość podsmażymy po przygotowaniu reszty dodatków na oliwie z masłem, czosnkiem i chilli. Słonecznik gotujemy w delikatnym bulionie warzywnym, redukując i gotując do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Chleb namaczamy w wodzie i śmietanie, podgrzewamy do 50-60 stopni, doprawiając masłem, solą i pieprzem oraz dodając gumę ksantanową. Plasterki ogórka pakujemy próżniowo z miodem solą i wermutem. Papaje oczyszczamy, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree. Wszystkie składniki łączymy razem na talerzu, dekorując dodatkowo rzodkiewką oraz oliwami. Mimo niesamowicie egzotycznego połączenia smaków, całość stanowi idealną kombinację, a po sam smak dania na pewno nie raz jeszcze wrócicie.

Drugie danie inspirowane jest klasyczną kuchnią portugalską, gdzie jedną z najpopularniejszych potraw jest właśnie ośmiornica z młodymi ziemniaczkami i czosnkiem. Całość zaczynamy od ugotowania ziemniaków z koperkiem oraz marchwi. Cukinie kroimy w cienkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Ważne jest, aby same paski z cukinii były wystarczająco cienkie, żeby można było ją zjeść surową. Cytrynę w raz z limonką przesmażamy na suchej patelni z obydwu stron. Resztę składników wraz z czosnkiem i podsmażaną ośmiornicą łączymy na patelni, dodając dodatkowo dwie łyżki masła. Po przeczytaniu samego przepisu można stwierdzić, że jest wręcz za prosty, lecz w prostym połączeniu zwykłych składników tkwi sekret smaku tego dania.

Po więcej inspiracji tradycyjnie zapraszam do restauracji Piwna 47.

Przeczytaj również

Mech

W jednej z lektur, które ostatnio czytałam, zasugerowano mi zwerbalizowanie

Nasze magazyny

Reklama

[instagram-feed]

Reklama

Reklama