Ośmiornica na dwa razy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Minęły wakacje, a wraz z nimi wracamy do wspólnego gotowania z Marcinem Faliszkiem. Dziś w magazynie pojawi się przepis na ośmiornicę. Jeszcze parę lat temu była ona bardzo egzotyczną potrawą na naszych stołach, dziś robi się coraz bardziej popularna i zyskuje fanów nie tylko wśród poszukujących nowych smaków w restauracjach, ale również domowych kucharzy, którzy coraz częściej przygotowują ją w domowym zaciszu. Przed nami dwa zupełnie różne przepisy. Choć sam sposób przyrządzenia ośmiornicy jest taki sam, składniki użyte do ich podania wydobędą zupełnie inne smaki. Marcin Faliszek przygotuje nam ośmiornicę z emulsją z chleba, ze świeżą rzodkiewką, ziarnem słonecznika, oliwkami, emulsją z papai oraz kompresowanym ogórkiem. Ja natomiast pokażę dosyć prosty przepis na ośmiornicę z ziemniakami, cukinią, marchwią, czosnkiem oraz limoną.

Udajemy się więc do kuchni Piwnej 47 i zacznijmy przygotowanie potraw. Ośmiornicę oczyszczamy i obijamy. Jeżeli ośmiornica jest mrożona, obijanie jej możemy pominąć, gdyż samo mięso wystarczająco zmięknie podczas tego procesu. Całą ośmiornicę wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami – marchwią, selerem, porem i pietruszką. Dusimy w warzywach do miękkości, studzimy i w miarę potrzeb porcjujemy. Całość podsmażymy po przygotowaniu reszty dodatków na oliwie z masłem, czosnkiem i chilli. Słonecznik gotujemy w delikatnym bulionie warzywnym, redukując i gotując do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Chleb namaczamy w wodzie i śmietanie, podgrzewamy do 50-60 stopni, doprawiając masłem, solą i pieprzem oraz dodając gumę ksantanową. Plasterki ogórka pakujemy próżniowo z miodem solą i wermutem. Papaje oczyszczamy, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree. Wszystkie składniki łączymy razem na talerzu, dekorując dodatkowo rzodkiewką oraz oliwami. Mimo niesamowicie egzotycznego połączenia smaków, całość stanowi idealną kombinację, a po sam smak dania na pewno nie raz jeszcze wrócicie.

Reklama

Drugie danie inspirowane jest klasyczną kuchnią portugalską, gdzie jedną z najpopularniejszych potraw jest właśnie ośmiornica z młodymi ziemniaczkami i czosnkiem. Całość zaczynamy od ugotowania ziemniaków z koperkiem oraz marchwi. Cukinie kroimy w cienkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Ważne jest, aby same paski z cukinii były wystarczająco cienkie, żeby można było ją zjeść surową. Cytrynę w raz z limonką przesmażamy na suchej patelni z obydwu stron. Resztę składników wraz z czosnkiem i podsmażaną ośmiornicą łączymy na patelni, dodając dodatkowo dwie łyżki masła. Po przeczytaniu samego przepisu można stwierdzić, że jest wręcz za prosty, lecz w prostym połączeniu zwykłych składników tkwi sekret smaku tego dania.

Po więcej inspiracji tradycyjnie zapraszam do restauracji Piwna 47.

Przeczytaj również

Nasze magazyny

Reklama

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Follow on Twitter

Reklama

Reklama