Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

NAJLEPSZY NA UPAŁY - CHŁODNIK Z BOTWINKI !!!

2017-05-15
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (90)

CHŁODNIK Z BOTWINKI Z JAJKIEM

 

... dylemat - w czym go podać ...

 

Składniki na 8 porcji (bo dobrego chłodnika nigdy za dużo):

Składniki:

Botwinka 1 duży pęczek

Ogórki zielone 2 większe

Rzodkiewka 1 pęczek

Szczypiorek 1 pęczki

Koperek 1 pęczek

Jogurt naturalny 4 opakowania x 500 g

Śmietana gęsta 36% 200 g

Sok z cytryny 3 łyżki

Ocet winny 1 łyżka

Liść laurowy 2 szt

Ziele angielskie kilka ziaren

Sól, Pieprz,

Czosnek 1 ząbek

Jajka 4 jajka

Przygotowanie:

Buraczki z botwinki należy zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kostkę, resztę czyli łodygi i liście posiekać, zalać w garnku zimną wodą na równi z botwinką. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wciskamy czosnek, solimy, dodajemy pieprz i ocet i zagotowujemy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Studzimy. Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na tarce, ale jeżeli mamy cierpliwość to lepiej jest je pokroić w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Do dużego garnka wlewamy jogurty i śmietanę i wrzucamy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy ugotowaną botwinkę wraz z płynem, który nada chłodnikowi koloru. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i koniecznie wkładamy - na min 2 godziny do lodówki. Gotujemy jajka na twardo (około 8 minut od zagotowania) studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki.

Podawanie:

Podajmy bardzo mocno schłodzony z kawałkami jajka. Możemy dodać do chłodnika kawałki pieczonej cielęciny albo podać z gorącymi młodymi ziemniakami.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

14663 . 319

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA