Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

JAJECZNICA NA NIEDZIELNY PORANEK !!!

2017-05-14
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (89)

JAJECZNICA Z GRZANKAMI, MORTADELĄ I SEREM ROQUEFORT

fantastyczne danie na niedzielny poranek ...

Składniki na 4 porcje:

Jajka 12 szt

Grzanki z 2 kromek pieczywa

Masło 2 łyżki

Mortadela 4 plastry

Ser Roquefort 2 łyżki

Sól, pieprz, natka pietruszki lub/i szczypiorek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, jajka wbijamy do miski, żeby mieć już przygotowane. Na masło wrzucamy pokrojone w kostkę dwie kromki chleba i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy odrobinę soli, mortadelę kroimy w paski i dodajemy do grzanek na patelni. Przez chwilkę podsmażamy i wlewamy jajka, nie mieszamy od razu, pozwólmy aby zaczęło ścinać się białko – mniej więcej około minuty. Posypmy rozdrobnionym serem, troszkę pieprzu, jeszcze odrobinę masła i zacznijmy powoli mieszać. Konsystencja zależy od was – jeżeli lubicie nie za bardzo ściętą jajecznicę to będziecie wiedzieć kiedy przerwać.

Podawanie:

Podajemy posypane natkę pietruszki i/lub szczypiorkiem – pieczywo już jest zbędne.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

11855 . 255

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA