Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

KTO PROSIŁ RUSKIE ? - RUSKIE PIEROGI

2017-05-12
 
...

 

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (87) PRZEPIS VEGE

RUSKIE PIEROGI

Składniki ciasto:

Mąka pszenna tortowa 200 g

Mąka pszenna Semolina 400 g

Woda około 100 ml (lub więcej)

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy, dolewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy wodę tak aby składniki się połączyły i powstała gładka masa, która będzie odchodzić od rąk. Wymaga to odrobinę wyczucia, ale jeśli dodacie zbyt dużo wody to można dodać troszkę więcej mąki. Ciasto wyrabiamy jakieś 15 minut, żeby było sprężyste, wtedy jest dobre. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 mm i wykrawamy 5 cm krążki – pamiętam nasze mamy robiły to szklanką. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na krążek ciasta i zaklejamy. Zobaczycie jakie to proste – a największa frajda w jedzeniu. Takie pierogi możemy zamrozić układając je na tacy tak żeby siebie nie dotykały. Zawijamy w folię spożywczą – wtedy nie wyschną. Zamrożone wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.

Składniki farsz:

Ziemniaki gotowane 300 g

Ser twaróg lekko kwaśny 400 g

Szalotka 2 szt

Masło 1 łyżka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki,

Przygotowanie:

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy ser. Szalotkę bardzo drobno siekamy i smażymy na 1 łyżce masła, studzimy i dodajemy do farszu. Teraz sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa z wyczuciem. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz na krążki ciasta i zalepiamy. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-5 minut, aż wypłyną.

Podawanie:

Najlepsze z samym masłem, wtedy możemy się rozkoszować smakiem farszu. Posypane świeżą natka pietruszki.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

6792 . 149

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA