Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

NA CHŁODNE DNI - KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW I CZOSNKU !

2017-05-09
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (84) PRZEPIS VEGE

KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW I CZOSNKU

Składniki:

ziemniaki, 8 szt

czosnek, 1 główka

śmietana 36% 200 ml

oliwa z oliwek 4 łyżki

masło 1 łyżka

wywar z warzyw 1 ltr

grzanki

parmezan tarty 1 łyżka

sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem i polewamy oliwą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st.c. Bierzemy cały ząbek czosnku i wcześniej obcinamy jego górną część tak żeby widać było ząbki czosnku – solimy, pieprzymy i polewamy oliwą, zawijamy szczelnie w folię aluminiową - pieczemy razem z ziemniakami. W garnku zagotowujemy wywar i dodajemy upieczone ziemniaki, dodajemy masło, gotujemy przez około 15 minut, odwijamy czosnek z foli i wyciskamy z łupiny powstałą masę i dodajemy do wywaru, wszystko dokładnie blendujemy tak żeby nie było grudek, (blendujemy w czasie kiedy zupa się gotuje i jest gorąca, wtedy łatwiej uzyskać gładką konsystencję), doprawiamy do smaku, krem ma mieć konsystencję śmietany więc w razie potrzeby dodajemy wywaru z warzyw.

Podanie:

Podajemy z grzankami, które posypujemy parmezanem.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

6790 . 111

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA